Sven-David Sandströms kreativitet vällde ut

Tonsättaren imponerar med sitt sommarprat i ”Sommar i P1”

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-07-10

”Jag kan inte leva utan musik. Den gör mig levande och säker i livet”.

Kreativiteten väller ut, säger han.

Det hann bli uppåt 600 opus innan Sven-David Sandström la ned sin blyertspenna för gott.

Med lugn och trygg röst, nästan som en sagoberättare, lotsar han oss igenom sitt liv som tonsättare. Det är magnetiskt och jag vill inte att programmet ska ta slut.

Sven-David berättar om sin uppväxt i ett frireligiöst hem, att han skriver sina verk snabbt på riktiga notpapper med blyertspenna, not för not. Det går snabbast så.

– Jag har en kreativitet jag inte riktigt kan stoppa, berättar han och säger att han är lyckligt lottad som kan fortsätta komponera ”tills jag inte finns längre”.

Men trots sina hundratals kompositioner i bagaget funderar han aldrig innan han börjar komponera. Det blir lite som det blir. Men när det är klart är det klart – varför är svårt att förklara. Men slutet är alltid färdigt innan han börjar med den första noten.

Sven-David Sandström är en av Sveriges främsta tonsättare, men det är en ödmjuk man som berättar om sitt ja-sägande – och sina rädslor.

Han säger ja till det mesta, som att bli professor i komposition i Stockholm eller ett jobb på universitet i Indiana i USA.

– Men jag blir också lika rädd varje gång jag gör det.

Husguden Bach stöttar, uppmuntrar och hjälper Sven-David över de snåriga stigarna. Bach är stjärnan han alltid lyssnar på.

– Han är så självklar. Men det är ju inte så självklart egentligen, utan vi måste vara glada för att han finns och har funnits.

Precis som vi andra är glada att Sven-David Sandström funnits och den musikskatt han lämnar efter sig inom vitt skilda genrer.

 

Fotnot: Programmet med Sven-David Sandström spelades in i maj, men sänds postumt.


”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och finns på Sveriges radios hemsida.