Bränder och dödsfall – värmeböljan fortsätter

TT-AFP

Publicerad 2019-06-29

Den extrema hettan i Europa – som lett till rekordtemperaturer, mark- och skogsbränder, strömavbrott samt förtvivlade vinbönder – fortsatte under lördagen.

Värmen har krävt minst åtta människors liv.

Bränder rasar på flera platser i Spanien och Frankrike. En brand som startade på fredagskvällen i staden Almorox, väster om Madrid, har vuxit till 1 500 hektar och den har lett till att en by evakuerats.

En annan skogsbrand härjar nära Toledo, söder om huvudstaden.

Samtidigt fick brandmän under lördagen till slut kontroll på den stora skogsbrand i nordöstra Katalonien som bröt ut i onsdags och som spridits i och med hettan och starka vindar.

Förtvivlade vinbönder

I regionen Gard i Frankrike rasar också flera bränder. Lokala medier rapporterar att en man, som beskrivs som psykiskt instabil, har gripits för att ha anlagt bränder. Det var i samma sydfranska region som byn Gallargues-le-Montueux på fredagen uppmätte 45,9 grader, den hittills högsta temperaturen i Frankrike.

I Gard skadades minst 15 brandmän och flera poliser i kampen mot lågorna.

Totalt pågår ett 40-tal mark- och skogsbränder i Frankrike.

Vinbönder i södra Frankrike är förtvivlade över solens inverkan på skörden.

– Jag har varit vinodlare i 30 år. Jag har aldrig sett vin brännas av en plötslig attack av hetta som i går, säger Jerome Despey.

Minst åtta dödsoffer

Under de senaste dagarnas värmechock, som kulminerade under torsdagen och fredagen, har Frankrike, Spanien, Italien och delar av Centraleuropa uppmätt sina högsta temperaturer hittills.

Minst åtta människor har dött, inklusive en 17-årig jordbruksarbetare i Spanien och en 72-årig hemlös man i Italien. Den officiella dödssiffran i Frankrike är fyra, Italien två och i Spanien två.

Även i Tyskland rapporteras om flera värmerelaterade dödsfall, framför allt bland äldre.

På olika håll i Europas städer uppstod också strömavbrott när belastningen i elnäten ökade av luftkonditioneringsapparater som gick för högtryck.

Följ ämnen i artikeln