Svenskarna om spanska karantänen: ”Som krig i luften”

Egna bilderna inifrån nedstängda städerna

Publicerad 2020-03-24

Polisen patrullerar gatorna och hotar invånare med böter eller fängelsestraff.

Utegångsförbudet i Spanien tär på svenskarna i karantän.

– Det är otroligt läskigt och man känner sig fängslad i sitt hem, säger Moa Kvist, bosatt i Fuengirola.

Gatorna är tomma, det enda som hörs är polisbilarna som patrullerar staden Fuengirola i södra Spanien.

”Stanna i ditt hem, du är inte tillåten att gå ut” ljuder det från megafonen samtidigt som det militärliknande fordonet smyger fram mellan bostadshusen.

En ung kille som slängt soporna på andra sidan gatan blir stoppad och ifrågasatt. Polisen vill se bevis på att han gjort något som anses nödvändigt och tar hans legitimation.

Sedan en vecka tillbaka straffas den som går ut i annat syfte än det tillåtna med böter. I vissa fall vittnar människor om att de hotas med fängelsestraff.

Polisen patrullerar gatorna och kräver kvitto om du varit och handlat mat.

Nödläget i Spanien, och utegångsförbudet som nu förlängts med ytterligare två veckor, är en av Europas hårdast tagna åtgärder för att förhindra smittospridningen av coronaviruset i landet.

Ändå fortsätter dödsfallen att öka.

För de många svenskar i landet innebär karantänen en svår ovisshet som tär både fysiskt och psykiskt.

– Det är bisarrt, allting. Det känns nästan som att det hänger krig i luften. Bara vetskapen om att man befinner sig i ett av länderna där det är som värst gör ju att man känner sig väldigt liten. Man vet inte hur det ska sluta och då byggs det upp en oro och rädsla inom en, säger Moa Kvist, bosatt i Fuengirola på spanska solkusten.

– Du får inte gå två personer utanför dörren, inte för att handla eller någonting, och gatorna som annars är fulla med människor är helt tomma. Man vet inte riktigt hur man mår i det här, jag är en person som är väldigt aktiv annars och nu får jag inte ens gå ut. Jag är inte sjuk eller så, men man mår ju inte så bra.

Moa Kvist bor i Fuengirola där du straffas med böter om du vistas ute. Hela staden ligger öde.

Polisen vill se matkvitto

Invånarna i Spanien får bara röra sig utomhus om de ska gå och handla mat eller mediciner, åka till och från jobbet eller ta sig till sjukhus.

Men ingen är tillåten att lämna hemmet i sällskap med någon annan. Ska du rasta din hund får du göra det max 100 meter från bostaden och du får enbart gå till matbutiken för att bunkra eller handla nödvändigheter. Du får inte handla enbart saker som godis eller glass och innan du går in i butiken får du dina händer desinfekterade med handsprit.

Efter varje besök är du tvungen att uppvisa kvitto för polisen.

– Första dagarna var det obehagligt, man vågade helt ärligt knappt gå och slänga soporna för att man var rädd för att göra fel. I början stod jag på balkongen och tittade när polisen stoppade folk, säger Patricia Maryl, som också bor i Fuengirola och nu får sköta sina modestudier på distans.

Patricia Maryl bor i Spanien sedan tre år tillbaka och tänker vänta ut karantänen på plats i landet.

– När vi fick reda på att de förlängt utegångsförbudet så fick jag först lite ångest och kände ”kommer jag att klara av det här verkligen?”. Det blir väldigt psykiskt påfrestande att inte ens kunna ta en promenad. Men man får ta en dag i taget. Det är det enda sättet det går att tänka på.

Många väljer att stanna i Spanien, av oro för att inte få komma tillbaka, och för att inte lämna studier eller jobb.

– Det jobbigaste är att man tappat sin mänskliga rättighet att röra sig fritt. Att inte ens kunna gå ut och kasta boll med hunden. Att ha folk runt om kring sig och höra dem prata. Nu är det bara tv:n som går, säger en svensk kille i Marbella som vill hållas anonym.

– Man går ut det lilla man får och när man möter människor byter de sida på gatan i stället för att säga hej. Det är så sjukt. När utegångsförbudet förlängdes slog tanken en direkt om man ska åka hem, men man vet ju inte om eller när man får komma tillbaka.

Invånarna får inte åka bil ihop och inte heller får de vistas nära varandra i lokaltrafiken.

Följ ämnen i artikeln