UL förbereder sig för personalbortfall

Uppdaterad 2020-03-15 | Publicerad 2020-03-14

Kollektivtrafiken rullar som vanligt under helgen.

Kollektivtrafiken rullar på som vanligt i Uppsala län – ännu så länge. Men nu flaggar UL för att det kan bli förändringar.

– Allt handlar om personella resurser. Från och med måndag tar vi dag för dag, säger Helena Klange, presschef för UL.

I spåren av coronaviruset har det kollektiva resandet minskat drastiskt. Det meddelade till exempel SJ som nu väljer att ställa in flera av sina avgångar mellan Uppsala och Stockholm.

Men det är inte ett exempel som UL tänker följa när det gäller kollektivtrafiken i Uppsala.

– Jag såg att SJ har dragit ned på grund av färre resande, men det tänker inte vi göra, säger Helena Klange, presschef för UL som i stället ser andra anledningar till att man kan tvingas göra förändringar.

– Allt handlar om personella resurser. Då menar jag inte bara förare, utan också verkstad, städ och trafikledning som också måste fungera för att vi ska kunna köra som vanligt.

Ännu så länge går bussarna som vanligt.

Då kan det bli förändringar

Först på måndag kan det bli förändringar i kollektivtrafiken, men allt hänger fortfarande på om det finns personal eller inte.

– Vi kommer inte att dra ned på några linjer på grund av smittorisken, inte så länge inte de myndigheter som vi följer inte rekommenderar något annat, fortsätter Helena Klange som berättar att UL redan har förberett sig för förändringar.

– Vi har förberett information till våra resenärer för lite olika möjliga scenarior, och den kommer att finnas tillgänglig både i vår app och hemsida.

När tror du att det kan bli aktuellt med förändringar?
– Från och med på måndag tar vi dag-för-dag, efter detta får vi se vad som händer.

ANNONS