Efter pass-kaoset – ny regel ska stoppa fuskarna

Publicerad 2022-03-21

Väntetiden för att boka pass är ovanligt lång.

Nu ryter polisen ifrån mot fuskare som försöker kringgå systemet.

– Det är ett försök att stävja missbruket, säger polischefen Magnus Roglert.

Väntetiden för att få ett pass är just nu väldigt lång.

Det är huggsexa om tider för att förnya pass runt om i landet. I Stockholm är väntetiden på fyra månader – och passtider har nu börjat säljas på nätet.

Nu går polisen ut och markerar mot tilltaget.

– Genom att personer bokar passtider och överlåter dem till andra, försvårar man för dem som verkligen behöver nytt pass och det är naturligtvis något vi behöver komma till rätta med, säger Magnus Roglert, chef enheten för förvaltningsrätt på Polismyndigheten.

Från och med nu kommer det bara gå att göra personliga passbokningar.

– Det betyder att man uppger sitt namn vid själva bokningen. Det nya systemet är ett första steg för att stävja missbruket av att en person bokar upp flera tider, säger Magnus Roglert.

Förlänger öppettider

Polisen skriver på sin hemsida att man jobbar aktivt med att hantera den ansträngda situationen och att man bland annat förlängt öppettiderna på flera håll i landet.

”Allt eftersom ny personal kommer in i verksamheten så ökar vi öppettiderna i flera regioner och släpper fler bokningsbara tider. För att hantera den akuta och uppkomna situationen ser vi även över om vi kan omfördela resurser. Konkret betyder det att vi tar personal från annan verksamhet för att bemanna våra passexpeditioner”.

Följ ämnen i artikeln