Polisen misstänker: Khashoggis kropp upplöst i syra

Publicerad 2018-10-15

Turkisk polis ska genomföra en inspektion av Saudiarabiens konsulat i Istanbul i utredningen kring Jamal Khashoggis försvinnande.

Då utreder man en ny teori: Khashoggis kropp har upplösts i syra.

Nu agerar också Donald Trump – och skickar utrikesminister Pompeo att möta Saudis kung.

Turerna kring journalisten Jamal Khashoggis försvinnande tar sig ännu en ny bisarr vändning.

Turskisk polis ska nu nysta i uppgifter kring att man ska ha använt syra för att göra sig av med den förmodat mördade Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat, skriver Hürriyet Daily News.

Uppgifterna ska komma från Turan Kislakci, journalist och vän till Khashoggi, och under måndagen ska polisen börjat utreda möjligheten.

Gemensam inspektion

Ett steg på vägen kan vara den gemensamma inspektion som turkiska och saudiarabiska myndigheter ska göra vid konsulatet i Istanbul, två veckor efter försvinnandet.

Uttalandet om inspektionen kom från Turkiets utrikesdepartement efter att det internationella trycket om svar ökat.

Allt fler röster har krävt besked om vad som hände då Washington Post-skribenten Khashoggi klev in på konsulatet den 2 oktober för att ordna dokument i syfte att kunna gifta sig med sin turkiska flickvän.

Under måndagseftermiddagen svensk tid har också USA:s president Donald Trumpt twittrat om att han varit i samtal med Saudiarabiens kung Salman.

Trump skickar minister

Kungen ska ha svurit sig fri och uppgavs sakna insyn i vad som hänt Khashoggi.

”Han sa att de arbetar nära Turkiet för att hitta svar. Jag ska omedelbart skicka vår utrikesminister för att möta kungen”, skriver Trump.

När och var utrikesminister Mike Pompeo ska träffa den saudiske kungen är i skrivande stund inte känt.