Polis släppte fel man – med 50 000 kronor

Publicerad 2015-03-23

Två män – födda 1997 respektive 1945 – satt i arresten på Solna polisstation och den äldre av dem skulle släppas.

Då råkade polisen i stället ge den yngre friheten – och det kuvert med drygt 50 000 kronor i kontanter de beslagtagit från honom.

– Vi hanterar ett tusental gripande varje år och väldigt sällan gör vi dem här misstagen. Vi får vara glada att det inte sker oftare, säger Mats Eriksson, presstalesman vid Västerortspolisen.

I onsdags förra veckan var det minst en anställd på polisstationen i Solna som inte hade sin allra bästa dag på jobbet.

En man född 1945 var placerad i arresten, misstänkt för något form av tullbrott, enligt uppgifter till Aftonbladet. Han skulle släppas, men polismannen som ska genomföra frigivningen går i stället in till en man född 1997.

Spelade med

Enligt Aftonbladets uppgifter ska polismannen då frågat den gripne om han inte skulle vara betydligt äldre och född 1945, men den unge frihetsberövade mannen spelade med.

Han ska ha förklarat för polisen att han måste fått fel uppgifter och att det nog rörde sig om ett samordningsnummer, eller liknande. Och inte nog med att tonåringen släpptes fri, han fick även med sig ett tjockt kuvert med kontanter, som polisen hade tagit från honom. Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare ska det innehållit sedlar av olika valutor till ett värde av drygt 50 000 kronor.

Samtidigt som tonåringen lämnar stationen var en annan polis, som arbetar med ungdomsärenden, ute och handlar. Hon kände igen killen som precis skulle kliva in i en taxi utanför polishuset. Hon lyckades stoppa taxin, kalla på förstärkning och mannen greps igen.

Han är nu misstänkt för bland annat bedrägeri samtidigt som en anmälan om tjänstefel har upprättats.

– Hade inte den här killen stoppats hade det kunnat dröja innan han gripits igen. Pengarna hade ingen sett röken av, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Bekräftar misstag

Polisens presstalesman bekräftar att en anmälan om tjänstefel har upprättats efter det olyckliga frisläppandet.

– Vi upptäckte som tur var misstaget väldigt snabbt och personen kunde vi gripa igen då och återinföra denne till arresten. Sedan kunde vi släppa ut rätt person, säger Mats Eriksson, presstalesman vid Västerortspolisen.

Hur allvarligt ser ni på det här? 
– Utredningen får visa det men vi hanterar ett tusental gripande varje år och väldigt sällan gör vi dem här misstagen. Vi får vara glada att det inte sker oftare. 

Hur arbetar ni nu? 
– En anmälan är upprättad om tjänstefel, det ska vi utreda och sedan så ligger det andra utredningar i botten på det här som vi ska utreda som vanligt. 

Följ ämnen i artikeln