Knäck

Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2008-11-12

Få perfekt knäck med kulprov

ca 75 stycken

Ingredienser

2 dl vispgrädde eller mellan- eller matlagningsgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

3/4 dl sötmandel (ca 50 g), hackad

4 msk ströbröd

1/2 krm bakpulver

Tillagning

Blanda grädde, sirap och socker i en vid gryta. Sätt eventuellt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°C, 10-15 min. (Vid 130°C blir knäcken mycket hård.) Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov.

Kulprov

Droppa lite av knäcksmeten i en kopp med kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Temperaturen är då 120°C.

Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka medan knäcken kokar.Tillsätt mandeln, ev också ströbröd och bakpulver. Ströbrödet gör knäcken drygare, bakpulvret gör den porös. Fyll knäcksmeten i formarna, t ex med två skedar eller såsslev. Förvara knäcken svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.

I mikrovågsugn

Gör 1/2 sats i taget. Blanda grädde, sirap och socker i en kanna eller hög form som tål höga temperaturer, t.ex. en kaffebryggkanna i glas utan metalldelar. Tillaga på full effekt 7–8 min. Rör i hackad mandel. Häll upp i knäckformar.

Följ ämnen i artikeln