Strömmen tillbaka efter stormen Mats

TT

Publicerad 2019-02-25

Stormen Mats framfart över Norrland lämnade tusentals strömlösa. Nu har de flesta fått strömmen tillbaka – men det fortsätter att blåsa.

Inför måndagskvällen har SMHI utfärdat klass 1-varningar för mycket hård vind i Västerbottensfjällen och i Jämtland.

Stormen Mats ger fortsatt besvärligt väder i stora delar av Norrland. SMHI utfärdade redan i helgen en klass 2-varning för storm i Jämtlands- och Lapplandsfjällen.

Under måndagen har vindarna avtagit, men till kvällen väntas ett nytt oväder.

– I Västerbottensfjällen och Jämtland tilltar vindarna under kvällen, och klass 1-varningar är utfärdade för båda områden. Vinden avtar igen framåt tisdagsmorgonen, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Stormen har medfört att över 6 000 av Vattenfalls och Eons kunder varit utan el.

Vid 12-tiden på måndagen meddelar Vattenfall att 855 kunder fortsatt är strömlösa, och för Eons del rör det sig om 783 kunder. Enligt prognoserna ska alla kunder ha fått strömmen tillbaka till kvällen.

– Det har blåst jättemycket. Vi har jobbat under natten, men inte kunnat på alla ställen på grund av säkerheten i mycket hård vind, säger Magnus Kryssare på Vattenfalls pressjour.

Förutom kraftiga vindar kan Lapplandsfjällen räkna med ytterligare snöbyar. Även övriga delar av Norrland får en del nederbörd i form av både snö och regn, främst under eftermiddagen och kvällen.

Vindarna ställer också till det för sportlovsfirare. I Åre är skidliftarna i högzon avstängda och i Härjedalen har vägen över Flatruet stängts på grund av hårt väder.