Rekordmycket äpplen i år

Publicerad 2015-09-01

Musta, sylta och baka – så njuter du dina äpplen bäst

Äpplen, äpplen - så långt ögat når.

Skimrande i rött, gult och rosa, krispiga, saftiga och goda.

På Äppelfabriken på Färingsö förbereder sig Katharina Ångström Isacsson för höstens invasion av kunder som vill komma och musta sina äpplen.

– Grenarna dignar av äpplen i år, inte av de tidiga sorterna, men de sena är det riktigt mycket av, säger hon.

Vi vandrar mellan raderna av äppelträd – de taniga träden planterades här på Norra Färingsö, väster om Stockholm, så sent som i maj 2013, men bär redan nästan mer frukt än vad de orkar med.

Där finns den vackra Karin Scheider – en rödare variant av den klassiska Ingrid Marie, som blir blodröd när det är dags att skörda.

Smakar godis

Där finns engelsmännens favoritäpple, de stora Bramley, och danskarnas, Filippa, med en ton av parfym i smaken, Amorosa – en röd variant av Aroma, och Katharina Ångström Isacssons personliga favoriter, Discovery, som smakar godis, och Rubinola, de färgstarka äpplena i gult och orangerött som det bara inte går att missa, Lobo och Holsteiner Cox, som smakar lite exotiskt.

– Rubinola är en tjeckiskt sort som är skorvresistent, än så länge i alla fall, och Holsteiner Cox kan lagras länge, säger Katharina.

Att hon älskar äpplen råder inget tvivel om, hon kan prata både länge och väl om sina älsklingar.

Odlarna i Sydsverige har spått en rekordskörd av äpplen i år – och Katharina håller med.

– De tidiga sorterna lyser med sin frånvaro här uppe, det var för kallt under blomningen i våras, men för de senare sorterna, som Gravensteiner, Aroma och Ingrid Marie, har det varit väldigt gynnsamt, dels var det bra väder för bina under blomningen och solen och värmen under sensommaren, när äpplena växer till, har också gjort sitt till, säger hon.

Chutney och marmelad

De 400 nyplanterade träden nere vid musteriet tippas ge någonstans mellan 2 och 3 ton äpplen under september, oktober.

Av dem gör Katharina must, på varje sort för sig, glögg, cider, chutney, marmelad, bullar, te, ja, allt man kan tänka sig att göra på äpplen – och lite till.

I många år har Katharina kokat och experimenterat och och anses idag vara Sveriges skickligaste marmeladmakerska med 10 guldmedaljer i SM i mathantverk.

När Aftonbladet var här för åtta år sedan 2007, stod hon på sex kvadratmeter nere i källaren med sina grytor och sin lilla äppelpress.

Sedan dess har mycket hänt.

Äppelfabriken är fortfarande småskaligt och ekologiskt, allt görs fortfarande här på gården, men den lilla gårdsbutiken har fått sällskap av ett stort kafé, den nya äppelodlingen och ett hypermodernt musteri, där kunderna skyfflar in sina medtagna äpplen i ena änden – och hämtar ut den färdiga, fortfarande ljumna musten i bruna femliters baginbox i andra änden.

Plocka fallfrukt

Musten är pastöriserad – värmd till 80 grader så att bakterierna fösvinner – och kan därmed förvaras i rumstemperatur i upp till ett år.

Men trycket är högt – numera vallfärdar folk hit, inte bara i äppeltider, utan även under vår och sommar och ända in i december, när butiken och kaféet har öppet. Och den som vill musta sina äpplen måste boka tid i förväg.

Intresset för äpplen har ökat de senaste åren och för den som inte har några egna träd rekommenderar Katharina att anmäla sig till någon av de fruktförmedlingar som finns på nätet, till exempel www.aktavara.org, eller helt enkelt knacka på hos en granne med mycket fallfrukt och fråga om det går bra att ta.

– Ser du massa äpplen på tomten – fråga. För många är det skönt att bli av med dem, säger Katharina.

För dem som trots allt har en liten tomt och tycker att ett vanligt gammeldags äppelträd är för stort, rekommenderar Katharina äppelträd på nya moderna svagväxande grundstammar, som till exempel "B9".

De träden blir inte så stora, kan planteras betydligt tätare och ger frukt snabbt.

– Sätt en äppelhäck som silar solljuset, istället för att använda parasoll, säger Katharina.

Så sparar du dina äpplen:

För mycket äpplen? Många sorter går bra att lagra – och blir bara godare.

Lägg äpplena luftigt, till exempel i champinjonbackar av plast som du kan få i butiken.

Stapla lådorna i ett kallt men frostfritt utrymme. Det går bra på balkongen, så länge det inte är för kallt. Skydda mot frost med en trasmatta eller frigolit.

Kolla lådorna ibland och ta bort äpplen som blivit förstörda.

Så länge håller olika sorter sig:

Gravensteiner: till och med november. Åkerö: november. Risäter: december. Signe Tillisch: december. Melonäpple: januari. Ingrid Marie: februari. Cox Pomona: mars. Ribstom: april.

Därför är äpplen så nyttiga:

”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”, heter det ju. Och det ligger faktiskt en del i det.

Äpplen innehåller antioxidanter, som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, minskar risken för cancer och stroke, förbättrar lungfunktionen.

Innehåller vitaminer: A, B, C och D.

Innehåller fibrer som får magen att må bra.

Rensar kroppen på slaggprodukter.

Följ ämnen i artikeln