Hertigparets galna bebislördag

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-03

LONDON. I gryningen åkte Kate in till sjukhuset.

Tolv timmar senare kom hon ut – med en nyfödd prinsessa.

– Det var fantastiskt, jag kommer att minnas detta i hela mitt liv, säger Terri Byczkowski, 48, ett av de hundratals jublande fansen utanför.

Hon var en vecka försenad. Men när Storbritanniens nya prinsessa väl tittade ut gick allt i raketfart.

Klockan sex på lördagsmorgonen åkte Kate Middleton, 33, till S:t Marys sjukhus i Paddington i London. Tolv timmar senare kunde hon och prins William, 32, presentera sin dotter för världen – och samtidigt se hur fräscha ut som helst.

Medan prins George föddes sent på eftermiddagen 2013, vilket fick hertigparet att tillbringa natten på lyxavdelningen, så gick det undan för den 21 månader yngre lillasystern. Bebisen, som får titeln hennes kungliga höghet prinsessan av Cambridge, föddes redan 08.34 brittisk tid – drygt två och en halv timme efter att de ankommit till sjukhuset.

”Mår båda väl”

Klockan 11.09 meddelade Kensington Palace att det blivit en flicka på 3,7 kilo. ”Hennes kungliga höghet och hennes dotter mår båda väl”, hälsade man. Kort efter kom en stadsutropare i röd uniform och fjäderklädd hatt för att ringandes en klocka lämna beskedet om den nyfödde.

– Stadsutroparen kom till England år 1066 och var då specifikt anställd av kungen för att komma med budskap om saker som kungliga födslar – och avrättningar, sa utroparen Tony Appleton till Aftonbladet, och visade stolt upp ett brev från William och Kate.

– De skrev att de var väldigt hedrade över att jag skulle komma med beskedet, säger han.

Ett tiotal kungliga superfans hade, precis som för två år sedan, länge campat utanför sjukhuset för att få sig en första glimt av det kungliga tillskottet – som väntades redan förra lördagen, den 25 april.

”Stor feststämning”

– Det har varit väldigt svårt denna gång, men att höra dessa nyheter gör det väl värt det. Det kommer att bli en stor fest, vi har förberett med champagne och det kommer att bli sång, dans och en stor feststämning, säger Maria Scott, 44, som tältat i två veckor.

Och när Kate och William strax efter klockan 18 stolt visade upp det lilla knytet innan de försvann till Kensington Palace, hade hundratals jublande fans och journalister samlats utanför. Paret svarade inte på några frågor, men William sa till pressen att han var ”väldigt glad”. Och Kate, i en gul blommig klänning, såg ut som om hon skulle kunna gå direkt till ett cocktailparty.

– Hon såg så glamorös ut. Jag tror att hon fick håret blekt, klippt och stylat i dag. Hon kommer ju att vara på framsidan av alla magasin och tidningar, så hon behöver se bra ut, säger Teba Diatta, 33, som precis som 2013 åkt ner från York för att ta del av glädjeyran.

Väntat i fem timmar

Terri Byczkowski, 48, från Stoke-on-Trent, hade väntat med sin dotter Hannah, 25, i fem timmar för att få se William och Kate bära ut den sovande flickan som nu är nummer fyra i den brittiska tronföljden.

– Jag har aldrig sett dem i verkliga livet förut så det var fantastiskt, och historiskt. Jag kommer att minnas detta i resten av mitt liv, sa hon.

Även premiärminister David Cameron stämmer in i lyckönskningarna.

"Grattis till hertigen och hertiginnan av Cambridge för födseln av deras lilla flicka. Jag är enormt glad för deras skull", skriver han på Twitter.

Lillsessans namn är ännu inte bestämt, men enligt spelbolagen ligger Alice, Charlotte och Elizabeth bäst till.

Prinsessfödseln i siffror

3

Svarta Range Rover-bilar förde kungligheterna mellan Kensington Palace och sjukhuset.

3,7

Kilo vägde hon.

4

I den brittiska tronföljden blir den nya prinsessan – efter farfar Charles, pappa William och storebror George. Prins Harry blir nu nerflyttad till nummer fem.

12

Timmar spenderade Kate på sjukhuset.

21

Månader äldre är storebror, prins George.

25

År sedan är det som det brittiska kungahuset fick en prinsessa – när prins Andrews dotter Eugene föddes 1990.

40

År äldre än den nya prinsessan – på dagen – är fotbollsikonen David Beckham, född 2 maj 1975.

188

År sedan en prinsessa i direkt nedstigande led till en sittande regent föddes i Storbritannien.

4 500

Tweets per minut kom om kungabarnet efter att budskapet kommit vid 11-tiden brittisk tid.

Över 150 000

Kronor kostar en förlossning på S:t Marys-sjukhusets Lindo-vinge.

Hälsningar till hertigparet

Barack Obama

USA:s president:

”Michelle och jag är glada över att gratulera hertigen och hertiginnan av Cambridge, hennes majestät drottningen och kungafamiljen samt alla människor i Storbritannien, till födseln av den kungliga prinsessan. Å det amerikanska folkets vägnar önskar vi hertigen och hertiginnan och deras son George mycket lycka och glädje i händelsen av ankomsten av den nyaste medlemmen av deras familj.”

David Cameron

Storbritanniens premiärminister:

”Grattis till hertigen och hertiginnan av Cambridge för födseln av deras lilla flicka. Jag är enormt glad för deras skull.”

Ed Miliband

Ledare för Labour-partiet:

”Grattis till hertigen och hertiginnan till födseln av deras dotter. Önskar dem mycket lycka och glädje – och förhoppningsvis lite sömn!”

Nigel Farage

Ledare för UKIP:

”Grattis till hertigen och hertiginnan av Cambridge till deras nya flicka. 3,7 kilo. Det är toppen att se en återgång till imperialistiska mått!”

Ellen DeGeneres

Programledare:

”Det är en prinsessa! Välkommen till världen, prinsessan Winnifred Fergully Ellen of the Shire. Det är bara ett förslag.”

Shannon Elizabeth

Skådespelare:

”Grattis till den kungliga familjen för den nya kungliga bebisen.”