Nytt bråk om barnbok

Publicerad 2013-01-10

Den svenska regissören riktar skarp kritik mot den populära barnboken av Thorbjørn Egner.

Den norske barnboksförfattaren Thorbjørn Egners bok "Folk och rövare i Kamomilla stad" får sig nu en rejäl känga.

”Hans ideologi närmar sig det högerextrema”, skriver den svenska teaterregissören Sofia Jupither i norska Aftenposten.

Uttalandet är ett i raden den senaste tiden där barnböcker anklagas för diskriminerande innehåll.

Sofia Jupither.

Ett nytt bråk i linje med dem om Lilla Hjärtat, Tintin och Disney är under uppsegling i Norge. Den här gången är det den älskade barnboksklassikern "Folk och rövare i Kamomilla stad" från 1955 som hamnat i skottgluggen. Boken anklagas  bland annat för att förmedla en högerextrem ideologi.

Sofia Jupither, svensk regissör verksam vid bland annat Stockholms Stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Nationaltheatret i Oslo, skriver i en krönika i Aftenposten att Thorbjørn Egner hade dålig kvinnosyn och en brist på mångfald som är skadlig för barn.

– Det är första gången som jag stöter på något som jag menar är direkt skadligt för den yngre generationen. Den här boken bidrar till att hindra arbetet med mångfald och jämställdhet för kommande generationer, säger hon till Aftenposten.

”En idealiserad värld”

"Folk och rövare i Kamomilla stad" handlar om invånarna i den fridfulla staden Kamomilla. Där finns ingen biltrafik, bara en gratis spårvagnslinje som tar en minut att åka och där alla passagerare bjuds på kakor under färden. De enda karaktärer som skapar bekymmer är de tre rövarna Kasper, Jesper och Jonatan som bor utanför staden med sitt tama lejon. De är inte särskilt elaka men ibland stjäl de saker.

I sin krönika skriver Sofia Jupither att man i pjäsen ”ser en idealiserad värld, en idyll. Men vad är det som den idealiserar? Vilka värderingar lyfts fram och vad är budskapet? Även om det för vuxna kanske blir som att gå på museum, kommer det för ett barn att verka som något åtråvärt och rota sig i det undermedvetna som en bild av en idealisk värld”.

”Skrämmande som extremhögern”

Sofia Jupither tycker att boken målar upp en pinsam bild av ett samhälle där alla invånarna i staden är på otroligt gott humör. Och det mest allvarliga, menar hon, är att världen där de bor har högerextrema tendenser.

– Det är en stad i pastellfärger där alla är nöjda och har tomma, äppelkindade ansikten. Polisen är för snäll och den rådande filosofin är att så länge man är snäll och trevlig och inte plågar andra så kan man göra vad man vill. Det är ett mantra som återupprepas i det oändliga och som förefaller lika skrämmande som extremhögerns retorik, säger hon. 

Vidare skriver Jupither att hon får en dålig smak i munnen när tjuvarna kidnappar en kvinna för att de behöver få sitt hem städat. Hon tycker att boken med det visar för barn att om man inte lyckas få tag på något kan man ta till kidnappning.

Saknar känsla för humor

Författaren Anders Heger, som i fjol kom ut med en biografi om Thorbjørn Egner, tycker att det är bra att Sofia Jupither tar debatten vidare.

– Det är klart att ”Kamomilla stad” visar värderingar från 1950-talet på både gott och ont men jag tycker att Jupither är påfallande blind för det positiva i boken, det som handlar om inkludering, tolerans och gemenskap. Det som förundrar mig är hur hon som teatermänniska betraktar konst för barn som en arena för propaganda, säger han till Aftenposten.

Men andra är hårdare i sin kritik. Trond Berg Eriksen, professor i idéhistoria, tycker att Sofia Jupither saknar känsla för humor.

– Varför ska vi inte skratta åt förlegade uppfattningar om kvinnor och främlingar idag? Vad ska vi då säga om kvinnornas roll i äventyrssagorna? Barn vet väldigt väl att de inte är prinsessor även om de klär sig som en, säger Trond Berg Eriksen.

”En resa till mormors tid”

Även den svenske barnboksförfattaren Ulf Nilsson är oenig i Jupithers uttalande om att Thorbjørn Egners bok borde gallras bort.

– Vi kan inte göra oss av med Egner och andra barnboksförfattare bara för deras böcker innehåller vissa detaljer som är omoderna. I Kamomilla stad gör vi en resa tillbaka till mormors tid, säger han till Aftenposten.

Aftonbladet har sökt Sofia Jupither men inte lyckats nå henne.