”Huden bara gled av handen”

Publicerad 2013-02-13

Brännskadades av rengöringsmedlet – tvingas genomgå hudtransplantation

När John Rune Antonsen skulle rengöra sin ugn med rengöringsmedel från Electrolux, frätte medlet hål på hans hand.

– Huden bara gled av, säger John Rune Antonsen till norska Avisa Nordland.

Nu tvingas han genomgå en hudtransplantation.

Det var för två veckor sedan som norrmannen John Rune Antonsen, 28, var med om mardrömmen. Han skulle göra ren sin ugn och använde sig utav ett rengöringsmedel från Electrolux, särskilt anpassat för ändamålet.

För att vara på säkra sidan tog han på sig skyddshandskar innan han började spreja ugnen med medlet. Men på något sätt tog sig medlet in under handsken och kom i kontakt med huden.

– Efter ungefär 30 minuter kände jag hur handen började bli märklig, säger John Rune Antonsen till norska tidningen Avisa Nordland.

”Huden gled av”

När han tog av sig handsken såg han hur medlet hade börjat fräta på huden. Då ringde han till en läkare som hänvisade honom vidare till giftinformationscentralen. Där rekommenderade de honom att skölja handen och efter en stund sa de att han skulle stryka med fingrarna över brännskadan.

Men det skulle han inte ha gjort.

– Huden bara gled av, säger John Rune Antonsen.

Han åkte till akuten och blev inlagd. Sjukhuspersonalen konstaterade att han hade drabbats av tredje gradens brännskada.

På torsdag ska han opereras och få ny hud transplanterad över den skadade handen.

Borde märka bättre

John Rune Antonsen är skakad av det som hänt och tycker att rengöringsmedlet borde ha en tydligare märkning. Produkten innehåller fem procent av det starkt frätande ämnet lut. Den korrekta kemiska benämningen för lut är natriumhydroxid och det är det som står i flaskans innehållsförteckning.

– Men vem vet att det betyder lut? Man måste ju upplysa om farorna med medlet, säger John Rune Antonsen.

Tittar på det nu

Rengöringsmedlet säljs även i Sverige men Electrolux känner inte till att det ska ha skett någon liknande händelse här.

– Men vi ser förstås allvarligt på det som hänt i Norge. Vi ska undersöka innehållet i produkten så att vi kan vara säkra på att den är som den ska. Sedan kommer vi också att diskutera om vi kanske behöver ändra varningstexten på något sätt, säger Daniel Frykholm, presschef på Electrolux Sverige till Aftonbladet.

– Men jag vill ändå påpeka att det står tydligt på flaskan att det här är en frätande produkt, fortsätter han.

Vad säger du om att man kan vara tydligare med att natriumhydroxid är det samma som lut?

– Det är precis en sådan fråga som vi nu får gå igenom och diskutera, det är inget som vi har fattat något beslut om ännu.