Amerikanska myndigheter stängdes ned – efter protest

Publicerad 2018-02-09

En timme före deadline tog senaten paus i budgetförhandlingarna – då hade den republikanske senatorn Rand Paul förhindrat en omröstning.

Det innebar att den amerikanska statsapparaten stängdes ned för andra gången på kort tid, skriver flera amerikanska medier.

Men redan under morgonen hade senaten hittat en lösning och president Trump kunde till slut skriva under den nya överenskommelsen.

Med bara en timme kvar till tidsfristen gick ut, midnatt lokal tid, tog senaten paus.

Man hade då inte enats om budgetuppgörelsen.

Delar av den amerikanska statsapparaten stängdes ned eftersom man stod utan finansiering.

Den republikanske senatorn Rand Paul var missnöjd med de ökade offentliga utgifterna och var den som förhindrade nattens omröstning, enligt AP.

Enligt flera medier väntades nedstängningen inte vara särskilt länge. En omröstning om budgeten startade redan klockan 01 lokal tid (07 i Sverige).

Senare under morgonen rapporterade Reuters att senaten hade enats om en väg fram och godkänt en finansiering av statsapparaten fram till 2019.

Förslaget gick även igenom representanthuset. President Donald Trump skrev senare under överenskommelsen.

Myndigheterna stängdes senast ned i januari. Då löste man budgetsituationen med en tillfällig finansiering.

”Förbereder sig för tillfälligt stopp”

Vita huset gick tidigare ut med uppgifter om att man räknade med att federala myndigheter skulle tvingas stänga ned.

"OMB förbereder sig just nu för ett tillfälligt stopp i anslagen. Som vi har sagt tidigare i dag stöttar vi budgetuppgörelsen och uppmanar kongressen att skicka den till presidentens skrivbord omedelbart", säger en talesperson för Vita husets förvaltnings- och budgetbyrå OMB.

Följ ämnen i artikeln