Slutar forska om Alzheimers och Parkinsons

Uppdaterad 2018-01-09 | Publicerad 2018-01-08

Pfizer slutar forska om Alzheimers och Parkinsons

Världens största läkemedelsföretag, Pfizer, stoppar all forskning om sjukdomarna alzheimer och parkinson, skriver Wall Street Journal.

Efter flera kostsamma försök ger världens största läkemedelsföretag Pfizer upp kampen om att hitta ett botemedel för Alzheimers och Parkinsons sjukdomar.

Lägger ner forskningen

Pfizer har gjort stora investeringar i forskning om neurologiska sjukdomar och är ett av flera läkemedelsföretag, tillsammans med bland andra GlaxoSmithKline och Eli Lilly, som ingår i kapitalfonden Dementi Discovery Fund, som arbetar med att hitta en behandling mot alzheimer, enligt Wall Street Journal.

2012 stoppade Pfizer och deras partner Johnson & Johnson framställningen av det nya läkemedlet Bapinuezumab då medicinen inte gav önskad effekt på testpersonerna.

Satsar på annat

Efter de misslyckade försöken lägger läkemedelsjätten nu ner sin avdelning för neurovetenskap och sparkar 300 personer som arbetar inom området. Istället satsar de på områden där de haft större framgång.

”Det här är en insats för att omfördela utgifter och fokusera på de områden där vår vetenskapliga expertis är som starkast”, skriver Pfizer i ett uttalande, enligt tidningen.

I nuläget finns ingen bot mot vare sig alzheimer eller parkinson. Framgångsrika behandlingar för de neurologiska sjukdomarna skulle ha en försäljningspotential på flera miljarder dollar, enligt Wall Street Journal.

Det finns dock hopp. Miljardären och Microsoftgrundaren Bill Gates tillkännagav i november 2017 att han skulle investera 100 miljoner dollar i Dementia Discovery Fund. Gates ser ljust på framtiden och hoppas att man inom tio år hittat en medicin som stoppar alzheimer, enligt Reuters.