Bytte prislappar mot fredsbudskap – kan få tio år

Uppdaterad 2022-04-28 | Publicerad 2022-04-19

Sasja, 31, bytte ut fyra prislappar i en affär mot information om kriget i Ukraina.

Nu sitter hon häktad och hotas av tio års fängelse.

– Detta är terror, en terror som kommer att växa och bli starkare, säger en av hennes vänner.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland
Konstnären och musikern Sasja Skotjilenko, 31.

Nyligen skrev Aftonbladet om det nya ryska motståndet, efter att det blivit för farligt att demonstrera på gatorna. Små protestlappar som dök upp på de mest oväntade ställen – i trappuppgångar, på bakgårdar, i butikshyllor och på sedlar.

I stället för ordet ”kaffe” kunde butikens prislapp plötsligt innehålla information om beskjutningen av teatern i Mariupol, där 300 ukrainare dog.

Men nu har det visat sig att till och med de här nålsticken mot kriget i Ukraina väcker myndigheternas vrede. Tidningen Bumaga, där konstnären och musikern Sasja Skotjilenko tidigare jobbade, berättar den absurda historien om rättsfallet mot henne.

När Sasja bytte ut fyra prislappar mot antikrigsmeddelanden i affären Perekrestok i mångmiljonstaden Sankt Petersburg den 31 mars observerade en 75-årig kvinna henne och tog kontakt med åklagare. Efter tio dagars förhör med butikens personal och genomgång av övervakningsfilmer grep polisen Sasja i hemmet.

”Motiverad av politisk fientlighet”

Iförd handklovar fördes hon till rättssalen den 13 april och anklagades för spridande av ”uppenbart lögnaktig information” om rysk militär. Domstolen häktade henne till 31 maj, bland annat med motiveringen att hon har en syster i Frankrike, en vän som emigrerat och att hon en gång rest till en god vän i Ukraina. Det visade sig senare att hon var i Ukraina 2020 för att lära barn på ett läger att göra videofilmer.

Det hette också att Sasja satte upp lapparna ”motiverad av politisk fientlighet”. Nu hotas hon av tio års fängelse.

– De där patetiska fyra prislapparna satte jag upp i butiken på språng mellan jobbet och en repetition, berättar Sasja i ett inlägg i Telegram-kanalen FemAgainstWar, gruppen som började byta ut prislappar i ryska affärer.

Sasja beskriver hur illa hon behandlas i häktet och berättar att det hon egentligen vill göra är att måla och hålla på med musik. Hon konstaterar också att det fanns helt grundlösa påståenden i utredningen om att hon tillhör den extremistiska ”Åttonde initiativgruppen”:

– Vad är det för hittepå? skriver hon.

Prislappar med antikrigsbudskap, av den typ som Sasja Skotjilenko satte upp i en rysk affär den 31 mars.

”Hon har ett samvete”

Vännen Arsenij säger till tidningen Bumaga:

– Sasja är inte den som gjort det till sin uppgift att bekämpa regimen. Men hon har ett samvete, och därför kunde hon inte låta bli att reagera på den här samvetslösa situationen som just nu pågår i Ryssland.

Sasja demonstrerade mot kriget i Ukraina både den 24 februari och den 3 mars, då hon greps och tvingades betala böter på 10 000 rubel. Efter demonstrationen på krigets första dag skrev hon på Instagram:

– Jag stödjer inte kriget i Ukraina! Jag gick ut på gatan idag, för att säga det högt! För två år sedan lärde jag barn på ett läger i Ukraina att göra videofilmer. Jag minns allas ansikten. De skiljer sig överhuvudtaget inte från barnen i Ryssland.

En vän som vill vara anonym är upprörd över att polisen lade ner så stora resurser på att leta reda på Sasja och säger till tidningen Bumaga:

– Detta är terror, en terror som kommer att växa och bli starkare. Man kommer att skrämma oss och slå oss mer och mer.

Sasja Skotjilenko har bland annat tecknat en bok om bipolaritet, som hon själv lider av. Nu tecknar hon en bok om livet i häktet.