Trump slår tillbaka – anklagar Comey för att ha ljugit under ed

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

James Comey vittnade under ed när han anklagade Donald Trump för att ha ljugit om honom och FBI.

Nu slår Trump tillbaka – och anklagar den sparkade FBI-chefen för att ha ljugit under utfrågningen i senaten.

Trump säger även att han själv är ”100 procent” redo att vittna under ed om sina samtal med Comey.

1 av 4 | Foto: Andrew Harnik / AP
James Comey under utfrågningen.

Den sparkade FBI-chefen James Comey vittnade på torsdagen inför senatens underrättelseutskott om sina samtal med den amerikanske presidenten Donald Trump.

Comey, som vittnade under ed, sa bland annat att Trump försökt försäkra sig om att den dåvarande FBI-chefen skulle vara lojal mot presidenten. Trump ska enligt Comey även ha sagt att han ”hoppades” att FBI kunde lägga ner utredningen mot Michael Flynn, den sparkade nationella säkerhetsrådgivaren som anklagats för olämpliga kontakter med Ryssland.

Comey anklagade dessutom Donald Trump för att ha ljugit om honom och FBI.

”Sa inte det”

Efter ett möte med Rumäniens president på fredagen slog Donald Trump tillbaka. Trump påstod att vissa saker som Comey sa i senaten ”helt enkelt inte var sanna”.

Trump förnekade att han skulle ha bett om Comeys lojalitet och att han skulle ha försökt få Comey att lägga ner utredningen mot Michael Flynn.

– Jag sa inte det.

Trump sa även att han är ”100 procent” redo att vittna under ed om sina samtal med James Comey.

”Comey är en ’läcka’”

Tidigare under fredagen gick Donald Trump ut på Twitter och kommenterade Comeys vittnesmål inför senatens underrättelsekommitté. Comey medgav i senaten att han läckt uppgifter om Trumps och hans eget samtal till en vän som sedan vidarebefordrade uppgifterna till medier.

”Trots de många falska uttalandena och lögnerna, total och komplett upprättelse … och wow, Comey är en ’läcka’”, skriver Donald Trump.

Trumps advokat Marc Kasowitz planerar nu enligt CNN en formell inlaga i ämnet till två adresser: justitieutskottet i senaten och justitiedepartementets generalinspektör, som har tillsyn över hur ärenden handläggs inom en federal eller statlig myndighet, skriver TT.

James Comey hävdar att han hade rätt att läcka uppgifterna eftersom det var hans personliga anteckningar som inte innehöll någon hemlig information.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM