Larm om ostskandal på VM – tonvis har kastats

Publicerad 2023-11-05

Ost-VM i Norge får hård kritik från experten  Pascale Baudonnel.

Norge fick äran att hålla i årets ost-VM.

Men tävlingen fick ett snopet slut.

Nu har flera ton av världens bästa ost åkt i papperskorgen.

Årets ost-VM har gått av stapeln i Trondheim i Norge.

Hela 250 internationella domare har utvärderat över 4 500 olika ostar i den kulinariska tävlingen.

Den som älskar ost kanske tycker att det låter som himmelriket – men festen fick ett tråkigt avslut.

För när tävlingen var klar slängdes all ost i soporna. Något som Dagbladet tidigare rapporterat om.

”Väldigt smärtsamt”

Ostexperten Pascale Baudonnel har uppmärksammat det på Facebook. Nu riktar hon hård kritik mot tävlingens arrangörer.

”Det värsta med ost-VM är matsvinnet. Jag uppskattar att 6–8 ton ost av högsta kvalitet har gått till ”energiproduktion” efter ostfesten på grund av Livsmedelsverkets stela tolkning av regelverket. Det är väldigt smärtsamt”, skriver hon på Facebook.

Hon har varit domare i flera tidigare världsmästerskap i ost. Redan när tävlingen hölls i Bergen 2018 tog hon upp problemet med matsvinnet.

Något hon upprepade i år igen – men utan framgång.

– Nu återstår bara en sak: Att uttrycka frustration, säger hon till Dagbladet.

Känner sig som en visselblåsare

Hon hyllar arrangörerna och tävlingen, men säger att hon inte längre kan hålla tyst om matsvinnet. Nu känner hon sig som en visselblåsare som slår larm – samtidigt som hon är lättad över att problemet kommer fram i ljuset.

– Men jag var tvungen att ta på mig den rollen, för det stör mig så mycket. Jag har legat sömnlös för att hitta en lösning, säger hon.

Tävlingsbidrag på ost-VM.

Hon pekar också ut Mattillsynen, den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket, som boven bakom den kastade osten. Bland annat anser hon att Mattillsynen alldeles för ofta tillämpar för hårda lagar.

– Jag är ganska trött och utmattad. Det är en tung och kraftfull aktör som jag anser har fått alldeles för mycket makt i samhället.

Svenska gården vann ”superguld”

Bland årets vinnare finns det svenska mejeriet Jan-Ols Geten Gårsmejeri. För osten Signhild, en färskost som ligger i olja och friterad grönkål, vann de tävlingens högsta pris – ”superguld”. För sin ost Glimra kammade de hem ett brons.

– Vi fick full pott och det känns otroligt roligt såklart, säger vinnaren Mikaela Janolsgården.

Tidigare har de kandiderat i ost-SM. Även då vann de högsta pris.

– Men det här var första gången vi var med i VM, så det känns overkligt och otippat att det gick så bra! Många av de vinnande bidragen brukar vara hårdostar eller blåmögelostar, så det känns roligt att vi vann med en färskost, säger hon.

Att de tusentals bidragen slängdes efter tävlingen kände hon dock inte till. Däremot säger hon att flera av ostarna hade stått framme en längre tid och troligtvis blivit dåliga.

– Det visste jag inte, det var ju tråkigt. De stod framme från fredagen och då hörde jag att de pratade om vilka som skulle kunna sparas och inte. Vissa ostar, som mjukostar, går ju inte att spara om de stått framme länge. Däremot kan en del hårdostar klara av det, säger hon.

Följ ämnen i artikeln