Blixt slog ned i flygplan – SMHI varnar för oväder

Publicerad 2022-10-16

SMHI varnar för oväder i Västra Götaland, Värmland och Örebro.

Träd blockerar vägar, tågtrafik har ställts in och blixten slog ned i ett flygplan på väg mot Landvetter.

– Man ropade ut i kabinen att det hade hänt och landade sedan. Planet ska nu undersökas, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

En kallfront med stundtals intensiva skurar och åska passerar nu över västra Sverige och fortsätter österut.

SMHI har utfärdat en gul varning för vindar i Västra Götaland och södra delarna av Värmland och Örebro län. I byarna kan vindarna komma upp i 25 meter per sekund i kombination med regnskurar och åska.

Under söndagseftermiddagen slog en blixt ner i ett SAS-flygplan på väg från Rhodos till Landvetter.

– Det är inte ovanligt och ibland märks det inte ens att en blixt träffar planet. Men det gjorde det den här gången, både i cockpit och kabinen. Man annonserade då ut till passagerarna att detta hade hänt, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Planet kunde landa utan problem och ska nu undersökas.

– Vid sådana här händelser går man alltid igenom planet grundligt. Planet tas ur trafik för att undersökas och se till att allt är i sin ordning, säger Karin Nyman.

”Träd ligger över hela vägbanan”

I Kisa avbröts en fotbollsmatch efter att en hagelstorm dragit in, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Ovädret har också gjort att flera träd fallit och blockerat vägar i olika delar av landet.

– Det här kan innebära en hel del störningar för personer i områdena. Vinden kan fälla träd som begränsar framkomligheten på vägar. Det finns även risk för strömavbrott, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Vid 17-tiden hade räddningstjänsten Östergötland har ryckt ut till länsvägar och riksväg i Katrineholm, Vadstena och Motala.

SMHI har utfärdat en gul vindvarning

”Träd ligger över hela vägbanan. Räddningstjänsten åker och gör vägbanan hinderfri”, skriver räddningstjänsten på sin hemsida.

Även i Trollhättan och Lilla Edet har trafiken påverkats av nedfallna träd, rapporterar TTELA.

Stopp i tågtrafiken

Trafik på Kinnekullebanan har ställts in under hela söndagskvällen. Det är stopp i tågtrafiken mellan Gårdsjö och Håkanstorp från klockan 15.30 på grund av mycket hårda vindar.

”Tågen ersätts med buss. Tågtrafiken beräknas återupptas vid dygnsskiftet mot måndag den 17 oktober. För mer information om din resa hänvisas du till ditt tågbolag”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln