Vattennivån stiger: ”Hela vägen upp till tomtgränsen”

Publicerad 2024-01-26

Flödet i Kävlingeån kan bli det värsta på över 50 år.

Översvämningar har drabbat Hörby hårt och nu stiger vattennivåerna även i Örtofta.

– Vårt hus ligger värst till och nu är vattnet precis vid tomgränsen, säger Örtoftabon Ulrika Larsson.

SMHI har gått ut med röd varning för höga flöden i Kävlingeån. Nu har även en orange varning utfärdats på fler och större områden längs med ån där det finns en stor risk för översvämningar.

Ulrika Larsson och sambon Magnus Waldholms hus i Örtofta ligger nära intill ån och de väntar nervöst på vad som ska ske de närmaste dygnen. Vattnet kommer närmare och närmare huset.

– Det har stigit med ett par meter sedan i går och just nu är det hela vägen fram till tomgränsen, säger Ulrika Larsson.

Ulrika Larsson.

Vattennivån är den högsta som de sett under tiden som de bott i Örtofta.

– Det är en oro med tanke på att att det gått så fort sedan igår och vårt hus ligger närmast ån, säger Ulrika Larsson.

– Vi har lyckligtvis ingen källare. Det är vi glada över just nu. Men vi hoppas verkligen att det stannar nu för oss och alla andra innan det blir materiella skador på husen, säger Magnus Waldholm.

De börjar nu fundera på vilka förebyggande åtgärder de kan ta till.

– Vi har inte förberett med sandsäckar som andra varit duktiga och gjort. Men vi får se se hur det utvecklas och om vi ska fixa något som kan stoppa vattnet, säger Ulrika Larsson.

Bild tagen från Ulrikas tomt.

Kommunen uppmanar att bygga skyddsbarriärer

Kävlinge kommun har delat ett inlägg på deras facebooksida där de skriver att ”som fastighetsägare ansvarar du för din egendom” och även förmedlat tips på hur man ska agera före och under översvämningarna.

Bland annat tipsar de om att placera bilen på en hög plats, stänga av strömmen, täta källarfönster och ventilationsöppningar. Även att bygg en tillfällig barriär av sand eller jord.

”Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden. Det kan räcka med en halvmeter strömmande vatten för att dra omkull dig eller få bilen att driva iväg. Stanna kvar på ett högt ställe där du kan bli hämtad av räddningspersonal om du inte kan lämna din plats på grund av översvämningen”.

Höga vattenflöden i Hörby.

”Frågan är inte om utan när det rasar”

Under onsdagen och torsdagen blev Hörby hårt drabbat av översvämningar. Felicia Malmqvists är uppvuxen på familjens gård som ligger precis intill ån och där är både gårdsplan och trädgården vattenfylld.

I byggnaderna närmast ån har vattnet tagit sig in och gjort skada.

– Vi kan inte se alla skador och hur stora de är ännu eftersom det fortfarande står högt med vatten. Men vi kan redan nu konstatera att vi är hårt drabbade, säger Felicia Malmqvist.

Hon är besviken på hur Hörby kommun har hanterat situationen.

– Det absolut värsta är att kommunen inte ens erbjuder sig att hjälpa till. De lyser med sin frånvaro.

Ett av familjens hus ligger ligger bara några meter från ån och där börjar skyddsvallen av sten rasa samman då flödet ökat och jorden rört på sig.

– Frågan är inte om hela stenvallen rasar, utan när den kommer rasa och då kommer huset följa med också. Jag är 24 år gammal och det handlar om min framtid om jag ska ta över gården, säger Felicia Malmkvist.

Felicia Malmkvist, 24.

Följ ämnen i artikeln