Advokaten: ”Han är frustrerad”

Publicerad 2023-04-05

NEW YORK. Domaren varnar Trump i rätten: ”Uppmana inte till våld”.

När Aftonbladet är på plats under den historiska domstolsförhandlingen, tvingas advokaten rycka ut till expresidentens försvar.

– Han är frustrerad.

Väntan startar kl 01. Manhattans gator är öde. Men en nattlig kö börjar ta form utanför domstolen. En som leder till att 50 personer har möjlighet att lägga vantarna på ett grönt pappersark.

Men det är inte vilken alldaglig lapp som helst. I själva verket är det en av världens mest åtråvärda biljetter:

En som garanterar bänkplats när Donald Trump infinner sig i rätten.

Köandes under natten (till vänster) och den åtråvärda biljetten (till höger).

För första gången åtalas en före detta president. Och inte bara det – han är också republikansk storfavorit inför valet 2024. En kommande rättegång som skulle kunna att skaka om hela racet mot Vita huset.

När New York vaknar till liv på tisdagsmorgonen, efter sju timmars köande, står det klart att Aftonbladet får en av biljetterna till första parkett när historia skrivs.

Tolv timmar senare anländer Donald Trumps bilkaravan till domstolen på 100 Centre street. I parken utanför demonstrerar Trumpmotståndare och hans supportrar, båda sidor lika högljudda. Hundratals reportrar från hela världen står beredda med kamerasiktet.

Vi med biljett leds in genom huvudentrén, går igenom en gedigen säkerhetskontroll. Trycker på hissknappen till femtonde våningen.

– Stäng av mobilen. Helt och hållet. Lägg ner den i väskan, säger en polis.

Inga egna bilder eller ljudupptagning är tillåten i rättssalen.

En polis på vardera sida om varje bänkrad vaktar noga varje rörelse. Klockan tickar.

14.15 lokal tid skulle Trumps förhandling ha startat. Något drar ut på tiden. Rummet håller på att explodera av anspänning.

14.25. Fortfarande ingen Trump. Det går att skära i luften med rakblad.

14.29. Nu dyker Trumps advokatteam upp och tar plats fem bänkrader framför Aftonbladet.

Så kommer huvudpersonen in genom dubbeldörrarna. Samma dörrar, i samma rättssal, där jag för tre år sedan såg filmmogulen Harvey Weinstein dömas för våldtäkt i kölvattnet av Metoo-rörelsen.

Trump bär röd sidenslips, marinblå kostym och sammanbiten min. Tunga allvarsamma steg i mittgången. Det är ovanligt att showmannen från New York är så högtidligt sträng.

En polis instruerar Trump till sin plats. Plötsligt stirrar jag i hans nacke, det där karaktäristiska blonda fönade håret.

Fem fotografer får på avstånd fota Trump i ett par sekunder.

Trump viskar något ohörbart till sina advokater. Vänder på papper. När domaren kommer in reser sig alla.

– God eftermiddag, varsågoda att sitta.

Ljud från demonstrationen utanför – visslingar och skrik – hörs ända in i rättssalen. Trump ser oberörd ut av stöket.

Domaren tar ton och presenterar de 34 åtalspunkter som Trump nu formellt åtalas för, som handlar om falsk bokföring och brott mot kampanjlagar.

– Icke skyldig, säger Trump med raspig röst i mikrofonen när han får ordet.

Åklagarsidan fortsätter.

– Augusti 2015 försökte den anklagande i överenskommelse med andra att tysta information som kunde underminera hans chanser att bli president.

De syftar på tystnadspengarna till före detta porrskådespelerskan Stormy Daniels, som betalades av Trumps fixare och advokat Michael Cohen inför 2016 års presidentval.

Utöver brottsanklagelserna, lyfter åklagarna Trumps hot på nätet. Att han varnat för ”död och förstörelse” samt tredje världskriget om han åtalas, och postade en bild av sig själv med ett baseballträ jämte distriktsåklagaren. Många drar paralleller till Trumps retorik inför 6 januari 2021 om att ”ta tillbaka sitt land”, vilket ledde till stormningen av Kapitolium.

Åklagarsidan menar att dessa nya hot, i samband med åtalet, kan skapa oro för staden, domare, vittnen och påverka jurypool inför rättegången.

Advokaterna slår tillbaka:

– Det är sant att han svarat kraftfullt. Han är upprörd över den stora orättvisa som vi ser i denna rättssal i dag, säger advokaten Todd Blanche.

– Tänk er in i hans sits, fortsätter han.

Trump ser på åklagaren utan att göra en min.

– Han är frustrerad. Det är orättvist för den som kampanjar till president att gå tillbaka till något gammalt som skett före förra valet. Han har rätt att tala offentligt, säger Blanche.

Domaren tar över ordet.

– Jag delar inte din syn att viss retorik är rättfärdigad av frustration, säger Juan Merchan.

– Uppmana inte till våld.

Därefter följer en debatt om rättegångsdatum: Åklagarsidan vill boka januari 2024, medan advokaterna tycker det låter stressigt. De yrkar på våren 2024. Men alla sidor är överens om att det ska ”ske så fort som möjligt”.

Taket är högt som i en kyrka. ”In God we trust”, står det över domarens huvud. Det är kvavt. Slut på syre i salen. Trump lutar sig tillbaka i stolen. Bakom sig har han en uppsjö av Secret service-agenter.

Åklagarsidan meddelar sedan att de vill sätta in en så kallad ”skyddsorder” mot Trump, som redan håller på att ta form i överenskommelse med advokatteamet, och som snart är klar.

Den består av tre delar:

  • Trump ska inte få använda material från åklagarsidan till något annat än att bygga sitt försvar.
  • Han ska enbart få gå igenom papper på advokaternas kontor, så att han inte kan ta hem dokument eller delar av dokument.
  • Trump får ej ge dokument till en tredje part, till exempel ge till pressen eller posta på sociala medier. Det finns nämligen en rädsla för läckor, och för att Trump ska släppa bevis utan tillåtelse.

Detaljerna kring skyddsordern är ännu inte klara, men när det finns en överenskommelse kan åklagarsidan börja dela material, bevis, från åtalsjuryn med advokatteamet.

Nästa hearing blir 4 december, bestämmer de. De diskuterar om Trump måste medverka vid varje hearing.

– Det är en extraordinär säkerhetsapparat för presidenten att resa till domstolen varje gång. Inte för att han inte vill vara här, utan för all förberedelse och alla kostnader, säger advokaten.

– Även vid högprofilerade fall är det viktigt att den anklagade är på plats. För transparens anser vi att så borde vara fallet, svarar domaren.

Förhandlingen har pågått mycket längre än många förutspått. I en hel timme.

15.25. De reser sig upp. Nästa stopp: Mar-a-Lago, Florida.

Trump fortsätter ut med bestämda steg. Tittar rakt på mig. Ett stycke historia har skrivits.

Följ ämnen i artikeln