”De slog sönder allt i deras väg”

Publicerad 2014-03-30

HELSINGBORG. Redan under lördagskvällen var fotbollshuliganer inblandade i oroligheter i Helsingborg.

Puben The Headless Swan stormades och fem personer fördes till sjukhus.

– Vi hade bara haft öppet i tio minuter när ett gäng djurgårdare kom instormande, berättar Michel Cavalli. De misshandlade mina gäster våldsamt och slog sönder allt som kom i deras väg.

– Jag hoppas att det inte var gnistan som slutade med att en man dog.

Eftersom det var stökigt i Helsingborg på lördagskvällern, sedan Djurgårdens supportar anlänt, väntade Michel Cavalli med att öppna sin pub till klockan 22.30.

– Tio minuter senare hade vi ett 40-tal gäster här berättar han. Vanligt folk som kom in för att ta en pilsner. Jag jobbade själv i baren.

”Skrek att alla skulle dö”

– Plötsligt kom 10 -15 personer inrusande. De skrek att de var djurgårdare och att alla helsingborgare skulle dö. De hotade alla i lokalen till livet.

– De gick till omedelbar attack mot våra gäster som gjorde allt för att försöka skydda sig. Stolar, bord, flaskor och glas ven genom luften. De slog sönder allt som kom i deras väg. Det var fullständig kaos.

”Högg med matknivar”

– Ett par gäster slogs ner direkt. Längst in i lokalen satt två unga tjejer i en soffa. Männen slog stolar i huvudet på dem och fortsatte misshandla dem med glas och flaskor.

– De satte sig gränsle över flera av de nerslagna gästerna och högg i dem med matknivar och slog dem med flaskor. En del sparkades i sina huvuden. Flera av gästerna blödde från skärsår. En man låg slagen medvetslös på golvet mitt i allt tumult.

”Roffade åt sig allt de kom åt”

Michel står bland glassplitter, blodfläckar, och matknivar när han berättar. Bord och stolar ligger hullerombuller. Lokalen är mörk.

– Strömmen bröts när de slet ner taklamporna, berättar han. Då låg folk i högar och försökte skydda sina huvuden och kroppar. Samtidigt skrek hulliganerna : nu djävla helsingborgare ska ni få, alla ska dö.

De roffade åt sig allt de kom åt. Pengar, flaskor.... - och efter sig lämnade de kaos.

Tre gripna

En kollega till Michel lyckades ringa polisen.

– De var snabbt på plats och kunde gripa tre av männen. Resten hann fly härifrån.

De tre gripna är nu anhållna misstänkta för grov misshandel.

Fem personer fördes till sjukhus, en av dem var medvetslös.

– Flera andra hade skärsår men valde att inte åka till sjukhuset, berättar Michel.

– Någon kunde lika gärna ha dött här som i bråket innan söndagens match, säger han.

”Var helt oprovocerat”

Han hoppas att dödsmisshandeln inte var helsingborgssupportrarnas hämnd för bråket på puben.

– Men jag vet ju att många ansåg sig provocerade och tyckte att djurgårdarna skulle få igen, det har jag bland annat förstått av inlägg på min facebook. Man blir ju själv upprörd när oskyldiga människor drabbas. Men jag hoppas ändå att bråket inte var gnistan som resulterade i en sorgens dag.

Det dröjer innan han kan öppna puben igen. Skadorna är stora.

– Jag hade ju stängt på söndagen. Då kom de hit och slog sönder uteserveringen också.

Han tycker att allt – misshandeln av gästerna, förstörelsen i lokalen, skadorna och skräcken männen spred är djupt tragiskt.

– Allt de gjorde var helt oprovocerat, konstaterar han.