Stängs ut av markägarna

Publicerad 2013-07-28

Invånarna i bärmarkerna har tröttnat på bärplockarna: Kan inte ha det som i fjol

Stenblock, jordhögar, diken och bommar blockerar privata skogs­vägar runt Tierp.

I år har invånarna tagit bärplockarsituationen i egna händer.

– Vi förstår inte varför de stänger vägarna för oss. Vi har inte stulit eller smutsat ner, säger Emilia från ­Bulgarien.

Alla vi talat med är för alle­mansrätten. Men med förra årets händelser färskt i minnet, då rekordmånga bulgariska bärplockare slog läger i Mehedeby, har ­invånarna mobiliserat sig - genom att blockera och ­förbjuda fordon på privata skogsvägar.

– Vi har hållit möten och kommit fram till att det är dags att ta saken i egna händer. Så som det var i fjol kan vi inte ha det och polisen agerar inte, säger mark­ägare Sven-Åke Engberg.

”De skräpar ner”

Hittills har motoffensiven gått så där. Förbudsskyltarna tar ingen notis om, och enligt Sven-Åke Engberg har flera bommar brutits upp.

– De här personerna har rätt att vistas och arbeta i Sverige enligt lagen. Problemet är att de inte håller sig inom lagens ramar. Myndigheterna ser åt ett annat håll när bärplockare slår upp stora läger på privat skogsmark under flera månader och dessutom skräpar ner i naturen och stjäl, säger en markägare som vill vara anonym.

Sven-Åke Engberg har genom åren blivit vän med flera bärplockare och berättar att det tar emot att avhysa personer.

– Jag förstår båda sidorna, säger han.

Dåligt med bär

På vägen som leder fram till hans ägor finns en förbudsskylt mot inkörning. Trots det står tre skåpbilar tätt parkerade där. Ett tiotal bärplockare lämnar dagens magra skörd i bilarna. Efter åtta timmars plockande i gassande solsken slår Emilia, 23, från Bulgarien sig ner för en paus.

– Jag är här med min familj, säger hon och pekar på det stora sällskapet.

Mitt i sällskapet sitter Emilias mormor och vilar sig.

– Titta på mina ben, jag är gammal och trött. Tror ni att vi kommer hit för skojs skull? säger hon och skakar på huvudet.

– Vi kommer hit för att ­arbeta och tjäna pengar till våra barn, inte för att ställa till med problem. Svenskarna gillar inte att vi är här. Det finns säkert de som smutsar ner eller stjäl, men min ­familj gör inte det, säger Emilia.

Många berättar att blå­bären i år håller låg kvalitet. Och eftersom skogsvägarna dessutom är avstängda planerar många bärplockare att lämna Sverige i förtid.

På en skogsväg mellan Mehedeby och Tierp har ett hundratal personer från Bulgarien trots allt lyckats slå upp ett läger.

Det ryker från lägereldarna. Här finns varken vatten eller el. En trasig skåpbil har vänts på sidan, flera personer kämpar för att få i gång den. Stämningen är upprörd, ingen vill bli fotograferad.

Kommer inte tillbaka

23-årige Nicolai berättar att det inte finns något jobb för honom i Bulgarien. Han tjänar bra på bärplockningen och det är därför han återvänt till Sverige. Här plockar han omkring fem ­kilo om dagen och får tio kronor för varje kilo.

– Jag var här förra året. Då fanns det mycket bär i skogarna. Nu är det ont om bär och många vägar är avspärrade. Jag stannar till september men kommer nog inte tillbaka nästa år. Det är inte värt resan längre, säger han.

ANNONS