Stormen Alfrida sveper in över Sverige: ”Föremål kan flyga runt”

Publicerad 2019-01-01

Från norr till söder varnar SMHI för hårda eller mycket hårda vindbyar när stormen Alfrida drar in över landet. På sina håll kommer vindarna att nå stormstyrka – med risk för fallande träd och skador på hus och egendom som konsekvens.

– Det ser ganska illa ut i prognosen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Under nyårsdagen kommer rapporter om nedfallna träd och starka vindar som stör trafiken.

Början på året blir en blåsig och minst sagt besvärlig historia. Klass 1 och klass 2-varningar är utfärdade i nästan hela Sverige över nyårshelgen. SMHI skriver att den annalkande stormen fått namnet Alfrida.

– Vi får en dramatisk inledning på 2019. Det kommer att blåsa på rejält, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Klass 2 varningar för storm är utfärdade till havs från norra Östersjön och hela vägen upp till Bottenviken. Som blåsigast ser det ut att bli från tisdagen och fram till natten mot onsdag.

”Träd kan ryckas upp med rötterna”

Över land blir vindarna, som tur är, något svagare men på måndagen utfärdade SMHI en risk för stormbyar över Gotland, i Uppsala län och längs Roslagskusten i Stockholms län.

– Det är ganska besvärligt väder över land med risk för stormbyar på 25-28 meter per sekund i vindbyarna, säger Christoffer Hallgren.

– När man går upp i en vindsstyrka på 24 meter per sekund och uppåt kan större träd ryckas upp med rötterna och det kan bli skador på hus, säger Christoffer Hallgren.

Lågtryck från Island

Det är ett lågtryck från Island som rör sig mot Sverige som skapar vindar som drar upp mild luft. Vinden rör sig mot sydöst över Sverige på nyårsaftonskväll och nyårsdagens morgon. Bakom mildluften kommer sedan nordliga vindar, som kan komma upp i stormstyrka och fortsätta orsaka hårda eller mycket hårda vindar i stora delar av Sverige.

– Det kan skapa problem med större fordon och vissa broar kan behöva stänga. Mindre träd kan brytas av och takpannor och lösa föremål kan flyga runt en del. Byggnadsställningar kan blåsa ned om det inte sitter fast ordentligt, säger Christoffer Hallgren.

”Kan dyka upp varning”

Det är i stort sett bara i västra Götaland och mellersta och östra Svealand som det inte är några varningar utfärdade. Norrbottens och Västerbottens inland ser också ut att klara sig från det allra besvärligaste vädret. Men även där varningar inte är utfärdade så är det bäst att vara försiktig, varnar Christoffer Hallgren.

– Det ser ganska illa ut i prognosen. I de områden där det ser ut att vara lugnt ska man ändå vara beredd på att det kan dyka upp någon varning, säger Christoffer Hallgren.

– Man får hålla koll på prognosen och tänka sig för innan man går ut där det är som värst förhållanden.

SMHI varnar för starka vindar från norr till söder.

Starka vindar och nedblåsta träd

Under tisdagsmorgonen påverkas trafiken på E6 vid Uddevallabron så pass mycket av vindarna att Trafikverket gått ut med en varning och tung trafik leds om. Även Öresundsbron och påverkas av vinden och vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över bron.

Flera rapporter om nedfallna träd som blockerar körfält har inkommit under tisdagsmorgonen.

På väg 105 mellan Brevik och Spånhult i riktning mot Jönköping påverkar nedfallna träd framkomligheten. Även på väg 539 mellan Grandalen och Hindås ligger träd på vägbanan.

I Kalmars län begränsas framkomligheten av nedfallna träd på väg E22 från trafikplats Ålem S till Haraldsmåla i riktning mot Karlskrona och på väg 28 mellan Emmaboda och Getasjökvarn är båda körfälten blockerade.

Efter några timmar var framkomligheten åter som vanligt och trafiken kunde åter rulla på utan begränsning på E22 och väg 28.

Men rapporterna om nedfallna träd som blockerar vägbanor fortsätter att komma in under förmiddagen. Trafikverket jobbar med att sända ut personal till de berörda platserna för att åtgärda problemen.

Störningar i tåg- och färjetrafiken

Tågtrafiken i Skåne län och Smålands kan också komma att påverkas av vinden, vilket kan leda till försenade och inställda avgångar. Mellan Ramlösa och Grantofta är tågtrafiken stoppad sedan klockan 9.26 pågrund av ett nedfallet träd på spåret. Prognosen när tågtrafiken kan återgå till normalt är klockan 16.00.

Strömavbrott har också rapporterats på flera håll i Skåne, Kalmar och Hallands län. Felsökningar pågår.

Under onsdagen väntas starka vindar dra in över Gotland och samtliga färjor till och från Visby ställs in, skriver P4 Gotland. Däremot beräknas de gå enligt tidtabell under tisdagen.

På tisdagseftermiddagen meddelade Stena Line att de ställer in flera färjor till Danmark pågrund av vädret, skriver GT.

Följ ämnen i artikeln