Lasershow i stället för fyrverkerier – för djurens skull

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2018-12-18

Inga mer fyrverkerier för Söderhamns kommun.

Söderhamn kliver in i det nya året med nya traditioner. När 2018 slår över till 2019 kommer det nya året firas in med en pampig lasershow i stället för traditionella fyrverkerier.

– Det känns kul att vi kan vara en föregångskommun, säger Anders Uddén, kultur- och fritidschef till Hela Hälsingland.

Fler kommuner hakar på den ”djurvänliga” trenden och begränsar eller antingen tar bort fyrverkerier helt och hållet.

Nu hakar Söderhamns kommun på den. När klockan slår midnatt på nyårsafton kommer häftiga laserstrålar att lysa upp skyn i Söderhamn i stället för fyrverkerier.

Anledningen är att kommunen ser att samhället förändras och de vill kunna fira på ett sätt som är bra för både människor – och djur.

– Vi kliver in i en ny era i kommunen och firar på ett nytt sätt. Det känns kul att vi kan vara en föregångskommun, säger Anders Uddén till Hela Hälsingland.

”Kommer bli sjukt bra”

Att ersätta fyrverkerier med laser kommer kosta kommunen ungefär dubbelt så mycket som tidigare nyårsfiranden – men sett till de samhällsinsatser i uteblivna smällar från fyrverkerier tycker kommunen att kostnaden vägs upp.

Dessutom utlovas en lasershow som aldrig tidigare skådats. Enligt Uddén är kommunen först i Gävleborgs län med att inleda året med laserstrålar.

– Men det här blir något helt annat. Det har aldrig setts något liknande i Söderhamn förut. Det kommer att bli sjukt bra.