Larm om man som fallit i vattnet – hittades på land

Publicerad 2018-09-01

Sjö- och flygräddningscenralen larmades om en man som fallit i vattnet från en mindre fiskebåt utanför Kalix under morgonen.

Efter en omfattande sökinsats hittades mannen välbehållen – på land.

– Det var en person till ombord och det är han som ska ha larmat när han upptäckte att han var ensam, säger Britt Samuelson vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Strax innan klockan 05 under lördagsmorgonen larmades Sjö- och flygräddningscentralen om en man som ska ha fallit i vattnet utanför Kalix.

– Det är från en mindre fiskebåt. Det var en person till ombord och det är han som ska ha larmat när han upptäckte att han var ensam, säger Britt Samuelson vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt NSD ska båten vara en finsk trålare. Mannen som försvunnit ska vara hemmavarande i Finland.

Personen ombord som larmade ska inte ha sett när mannen föll överbord.

– Han var inte på däck då så det är lite oklart när det ska ha skett, säger Britt Samuelson.

En helikopter och flera fartyg från både Finland och Sverige deltog i sökinsatsen.

Hittades på land

Vid klockan 07.30 hittades mannen i hamnen på ön Sandskär och man kunde konstatera att han förmodligen aldrig fallit överbord. Mest troligt är att det hela rörde sig om ett missförstånd.

– Larmet kom från flera båtar som ligger i hamnen och såg att det var ett sökpådrag och som kunde identifiera mannen, säger Christel Englund, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Befälhavaren på den 16 meter långa trålaren har blåst positivt i alkoholmätare och är misstänkt för sjöfylleri, skriver polisen på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln