Bodström: Det är bara att kompromissa ihop

TT

Publicerad 2018-09-10

Kjell-Olof Feldt, fd socialdemokratisk finansminister. Arkivbild.

Självmant kliva av eller öppna för ett blocköverskridande samarbete?

Rösterna går isär bland före detta socialdemokratiska toppolitiker hur statsminister Stefan Löfven nu ska agera.

Dagen efter valnatten är läget fortfarande så ovisst som så många hade förutspått inför valet. Blott 28 000 röster skiljer blocken åt med knapp ledning för de rödgröna över Alliansen.

Från Alliansens håll kom omedelbart krav om statsminister Stefan Löfvens avgång, något som Löfven själv i sitt tal på valnatten meddelade absolut inte var aktuellt.

Före detta socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt följde kvällens utveckling och är tveksam till Löfvens agerande. Feldt säger till TT att Löfven borde kanske redan ha meddelat sig besegrad.

– Det kunde han ha gjort, han har talat länge om att han vill ha en blocköverskridande överenskommelse om politik. Han kunde ha gett någon antydan om vad det är Socialdemokraterna vill uppnå tillsammans med Alliansen eller något av allianspartierna. Nu undrar alla vad det innebär med blocköverskridande samarbeten, säger han.

Söka kontakt

Feldt påpekar att Löfven nu bör söka kontakt med allianspartierna och framförallt Ulf Kristersson för att sedan kliva av.

Förre justitieministern Thomas Bodström är däremot av en annan uppfattning. Han öppnar för blocköverskridande samarbete.

– Jag tycker det är dags att prova en socialdemokratisk regering tillsammans med ett eller flera borgerliga partier. Hur svårt kan det vara om man nu inte vill ge inflytande för Sverigedemokraterna? Det är bara att kompromissa ihop. Det gör man i andra sammanhang, i jobbet, kompisar och i äktenskapet, säger han.

TT: Vem ska då ha företräde?

– Det får man helt enkelt dela upp det efter en proportionell fördelning som tidigare borgerliga regeringar gjort. Man måste inse att den tiden när man själva kan bestämma är över. Det är en hopplös situation för en regering om man inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande.

Politiskt vakuum

Från näringslivshåll finns oro för att ett politiskt vakuum ska uppstå vilket i sin tur hämmar den svenska ekonomin.

– Det finns så mycket viktiga frågor som inte har diskuterats särskilt mycket under valrörelsen. Till exempel har vi enorma problem på bostadsmarknaden, som hämmar vår tillväxt och konkurrens, säger Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare.

Om politikerna nu bara kommer att ägna sig åt att diskutera vem som ska göra vad med vem så finns risken att Sverige tappar ytterligare, tror hon.

– Här i Sverige slår vi oss för bröstet för att vi har högst tillväxt i EU, men tittar man på tillväxten per person så är den inte så hög. Det finns också en oro för att konjunkturen vänder, säger hon.

Kjell-Olof Feldt påpekar att situationen är svår, dock inte unik och drar paralleller till hur det såg ut på 70-talet.

– Nu har man två veckor på sig och det kan vara lång tid inom politiken men det är lite bråttom eftersom det ska lämnas en budget. Man kan inte hålla på i månader och förhandla för då står Sverige utan fungerande statsbudget och då kan det bli oro på många håll, både på vår marknad och ute i världen.