Kim Jong-uns högra hand i möte med Pompeo

Publicerad 2018-05-31

På onsdagen landade Kim Jong-uns högra hand Kim Yong-Chol i New York, rapporterar CNN.

Han blir den högst uppsatta tjänstemannen från Nordkorea som gör ett officiellt besök i USA – på 18 år.

Han träffade den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo över en middag och diskutera det planerade toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un.

Kim Yong-Chol landade på JFK:s internationella flygplats i New York och träfffade under onsdagen att träffa amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

Siktar på 12 juni – eller 12 juli

Inför mötet sa Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders att mötet mellan Kim Yong-Chol och Mike Pompeo kommer att fokusera på nedrustningen av kärnvapen på Koreahalvön.

– Så länge som det fortfarande är en del av samtalet, kommer vi att sikta på den 12 juni, säger hon, syftandes på datumet för mötet mellan Trump och Jong-un.

– Vi förbereder och förväntar oss att mötet äger rum den 12 juni – om inte så kommer vi vara redo den 12 juli.

Toppolitikerna möttes över en middag som varade i 90 minuter. På Twitter beskriver Pompeo mötet som ”en bra arbetsmiddag med stek, majs och ost på menyn”.

Båda parter ska ha framfört sina önskemål från det kommande mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, uppger amerikanska utrikesdepartementet. Nu kommer fokus att ligga på att hitta en möjlig väg framåt för Nordkoreas nedrustning, rapporterar CNN.

Beskrivs som Kim Jong-uns högra hand

Partitoppen Kim Yong Chol är vice ordförande för det nordkoreanska arbetarpartiets centralkommitté, samt topptjänsteman med ansvar för relationerna mellan Nord- och Sydkorea. Han beskrivs som Kim Jong-ungs högra hand och har varit närvarande på alla toppmöten med Sydkorea.

Kim Yong-Chol har också tidigare varit chef för Nordkoreas underrättelsetjänst och tros ha varit inblandad i den torpedattack som 2010 sänkte ett sydkoreanskt krigsfartyg – och dödade 46 personer.

USA delegation på plats

Mötet mellan Mike Pompeo och Kim Yong-Chol äger rum samtidigt som en delegation från USA sedan i måndags varit på plats i den demilitariserade zonen mellan Nord och Syd. Flera möten har hållits med nordkoreanska tjänstemän och vistelsen ska enligt en källa till CNN nu ha förlängts med ”åtminstone en dag”.

Enligt Sarah Huckabee Sanders ska samtalet mellan den amerikanska delegationen och dess nordkoreanska kollegor ha varit ”positiva” – och att förberedelserna fortsätter som planerat inför toppmötet.

– Det vi kunnat läsa av från dessa möten har varit positivt, säger hon.