Plockade 2600 sniglar i trädgården

Uppdaterad 2017-08-09 | Publicerad 2015-08-10

Sniglarna invaderar. I sommar är sniglarna rekordmånga.

Ulla Björn, 53, plockade över 2600 sniglar i sin trädgård.

– Jag känner panik, det är ingenting som funkar för att bli av med dem, säger hon.

Några veckor under sommaren brukar Ulla Björn, 53, från Karlstad åka till stugan i Dalsland. Men varje gång hon åker dit får hon en otrevlig överraskning.

– Det är snigelinvasion. Vi plockar sniglar varje dag vi är där, säger hon.

En dag plockade hon hela 2 611 mördarsniglar. En annan plockade hon 1 400. Enligt henne tar det aldrig slut.

Totalt uppskattar hon att hon plockat ungefär 12 000 sniglar bara den här sommaren.

– Det är så äckligt och fruktansvärt så jag tror inte att folk förstår.

Testat allt - inget funkar

Varje gång hon åker till stugan tvingas hon bege sig ut på snigeljakt.

Hon har testat precis allt. Hällt öl i trädgården, köpt snigelmedel och provat göra en fälla med hjälp av kaffesump, men ändå är sniglarna överallt.

– Det är inte bara det att de förstör blommor och växter, utan jag vill kunna gå barfota på min egen gräsmatta.

Vanligtvis plockar hon någon timme på morgonen och sedan ytterligare en gång på eftermiddagen. Sniglarna lägger hon i en hink och sedan dränker hon dem med vatten.

– Plockar man över tusen sniglar så är det väldigt mycket. Det är ganska ovanligt att man kan plocka så mycket, men det är ett extremt snigelår i år, säger snigelexperten Ted von Proschwitz.

Den spanska skogssnigeln kom till Sverige på 70-talet och har sedan dess varit en plåga. Snigeln är helt onödig och är skadlig för det svenska ekosystemet.

– De har dessutom ett aggressivt och glupskt beteende, de är ett stort skadedjur som stör vårt ekosystem, säger Ted von Proschwitz.

Lägger 400 ägg

Det var för tre år sedan sniglarna hittade till Ulla Björns stuga och sedan dess har det blivit allt värre. Nu är det invasion och det kryllar överallt.

Enligt snigelexperter är det svårt att bli kvitt dem när man väl har fått dem. Sniglar kan nämligen lägga upp till 400 ägg och det finns ingenting man kan göra åt det. Det enda man kan göra är att fortsätta med bekämpningen, att kombinera olika metoder och bita ihop.

– Jag tycker att hon ska fortsätta döda dem. Hon får tänka att för varje snigel hon dödar så undanröjer hon 400 andra möjliga sniglar. Man får försöka kämpa på, säger han.

Snigelåret väntas bli värst i slutet av augusti, det är nämligen då sommarens första ägg kommer kläckas.

Följ ämnen i artikeln