EU sätter brexit-press på London

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-02-28

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier grubblar över brexit.

Vi måste öka farten, säger EU:s chefsförhandlare om brexit och presenterar ett utkast till utträdesavtal som får Storbritannien att koka.

Nu pressas premiärminister Theresa May att reagera.

I 168 punkter på 120 sidor sammanfattas det som EU och Storbritannien gjorde en principuppgörelse om i december, men som man sedan dess bara delvis kunnat slutförhandla. Exempelvis innehåller utkastet EU:s syn på hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera, där Storbritannien fortfarande hoppas på någon annan sorts lösning. EU har även en annan syn än britterna på EU-domstolens framtida behörighet.

– Vårt utkast förvandlar vår principöverenskommelse till juridisk text. Inget i det här är en överraskning, betonar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, som också trycker på att allt än så länge är preliminärt.

– Det här är bara ett utkast och från och med i eftermiddag kommer vi att diskutera det med medlemsstaterna.

"Skrattretande"

Att EU nu i svart på vitt skriver ut det som sades i december – framför allt att det brittiska Nordirland ska vara kvar i EU:s tullområde om inte någon annan lösning nås under resten av förhandlingarna – får emellertid både regeringen i London och dess stödparti i Belfast att spotta och fräsa.

– Utkaststexten från kommissionen skulle, om den genomförs, underminera Storbritanniens inre marknad och hota Storbritanniens konstitutionella integritet. Ingen brittisk premiärminister skulle någonsin gå med på det här, säger premiärminister Theresa May inför det brittiska parlamentet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Skrattretande. Det här kommer ingenstans, säger i sin tur Nigel Dodds från unionistpartiet DUP i en radiointervju med BBC.

EU: Öka farten

På sin presskonferens i Bryssel betonar Barnier att han varken är ute efter att chocka eller att bluffa.

– Jag vill inte provocera någon, men det är min uppgift att se till att de här förhandlingarna lyckas, säger den franske förre utrikesministern.

Samtidigt fungerar ändå utkastspresentationen som en rejäl fingervisning till London om att EU vill se ökat brittisk engagemang i förhandlingarna – och framför allt tydliga bud.

– Om vi vill att förhandlingarna ska bli framgångsrika, vilket jag vill, så måste vi öka farten, säger Barnier och konstaterar att bara 13 månader återstår innan Storbritannien formellt tänker lämna unionen.

May håller tal

En ny förhandlingsrunda är nu inplanerad till hela nästa vecka. Barnier ska inför det dessutom träffa nordirländska ledare.

Redan på torsdagen träffas därtill EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och Theresa May i London, varpå May på fredag ska hålla tal om hur britterna ser på den framtida relationen till EU.

Följ ämnen i artikeln