Frågor och svar – så bevakar Aftonbladet coronautbrottet

Uppdaterad 2021-07-11 | Publicerad 2020-03-04

Intresset för coronautbrottet är stort – och läsarnas frågor är många.

Här är några frågor och svar kring hur Aftonbladet bevakar coronavirusets utbredning och varför vi skriver som vi gör.

Varför skriver ni så mycket om coronaviruset? Är det inte ungefär som en vanlig influensa?

För de flesta drabbade personer har coronasmittan visat sig ge vanliga influensasymtom. Men risken att dö till följd av covid-19 har visat sig vara något högre. Hur mycket har man ännu inte en fastställd siffra på, eftersom dödligheten procentuellt sett har sjunkit markant i takt med att allt fler har testats. Det man vet är att gamla och sjuka varit extra utsatta så här långt.

Nu har oron för smittan i sig skapat stor turbulens i världsekonomin, vilket gör att den kan få påverkan på flera plan i samhället. Detta nyhetsbevakar vi, naturligtvis.

Varför skriver ni inte exakt var de smittade finns?

Sjukvården går inte närmare in på var patienter finns eller hur de lever då detta faller inom patientsekretess. Det är upp till sjukvården att smittspåra för att förebygga vidare smittspridning. Det handlar om att identifiera personer som har varit i nära kontakt med patienter med covid-19 och därmed riskerar att ha smittats.

Varför svarar ni inte på om man kan åka på semester till olika destinationer?

Vi hänvisar till UD:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. UD avråder i nuläget från alla utlandsresor.

Varför ligger vissa artiklar om coronaviruset bakom en betalvägg?

En liten del av allt vi skriver om coronautbrottet behöver man vara Plusprenumerant för att läsa. Så gör vi med i stort sett alla olika ämnen vi skriver om. Men vi rapporterar varje dag om utveckling runt viruset i en rad andra artiklar och de allra flesta artiklar är öppna.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson:

– Aftonbladet rapporterar enormt mycket om corona varje dag.  Ingen annanstans kan svenska folket ta del av så mycket nyhetsartiklar, liverapportering, expertråd, tv, poddar och chattar. Dygnet runt. Nästan allt är öppet och gratis. Vi har en stor nyhetsredaktion som just nu inte gör något annat än försöker rapportera till svenska folket om allt som händer.

– Några få av dessa hundratals inslag erbjuder vi särskilt till våra prenumeranter. Vi har haft en Plus-tjänst i många år och har närmare en kvarts miljon läsare som väljer att betala för, och därmed stötta, journalistiken. Även i ett nyhetsläge som detta måste de kunna få något extra. I Plus finns också specialskriven journalistik runt sport, relationer, motor och tester till exempel. Nyhetsrapporteringen är, som alltid, öppen."

Vår samlade rapportering hittar du här:

https://www.aftonbladet.se/story/coronapandemin

Vi rapporterar även live i stort sett dygnet runt om allt nyheter i samband med utbrottet, och svarar i mån av tid även på läsarfrågor här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3Jgxj9/senaste-nytt-om-coronaviruset

De senaste siffrorna, fakta om viruset med mera finns alltid här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har-ar-senaste-siffrorna

Varför skriver ni inte om vilka som är friskförklarade?

Vi håller koll på statistiken över insjuknade och tillfrisknade via rapporteringen från Johns Hopkins CSSE. Siffrorna över friskförklarade är dock inte helt tillförlitlig, då antalet förmodligen är högre då de tillfrisknade fallen inte väntas rapporteras in i samma utsträckning som de insjuknade fallen. Därför håller vi en försiktig linje vad gäller de uppgifterna.

 

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN