Malmöpolis: ”Full förståelse för oron”

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-11-05

Ett mord och tre sprängningar på kort tid – Malmö ruskas än en gång om av hänsynslösa brott.

– Ett bakslag, säger polischefen, som pekar på att sprängningarna annars blivit mycket färre i Malmö.

– Det är ingen bra reklam, absolut inte, konstaterar hotell-vd:n Jens Lyckman.

Lyckman är ordförande för Hotellgruppen Malmö-Lund där 43 hotell i regionen ingår.

Å ena sidan har han mycket att glädjas över – Malmö har aldrig tidigare haft så många besökare som under juni till augusti i år.

Å andra sidan finns en oro för att turister och konferensarrangörer ska välja bort Malmö på grund av den uppmärksamhet staden får kring mord och sprängningar.

– Väljer du mellan två orter, en där det kan uppfattas som anarki och en annan stad där det är lugnare, då kanske man väljer den andra staden, säger Jens Lyckman.

Väljs inte bort

Det händer att han får spontana kommentarer kring säkerhetsläget i Malmö, men än så länge ser han inga tendenser till att Malmö skulle väljas bort av säkerhetsskäl.

– Man får aldrig låta våldet segra. Oavsett om det rör sig om terrorism eller om det dagliga våldet i Sveriges tredje största stad så får man aldrig låta det vinna, säger Jens Lyckman.

Sannolikheten för att skadas i ett sprängdåd i Malmö är liten, konstaterar biträdande polisområdeschef Mattias Sigfridsson.

De senaste tre åren har det varit cirka 120 sprängningar i Malmö. Åtta personer har skadats.

– Många av dem som skadats är de som själva satt dit sprängmedlet och skadats i samband med antändningen. Så över en längre tid är det väldigt, väldigt liten risk att bli skadad, säger han.

Hänsynslös brottslighet

Men han tillägger att det handlar om en hänsynslös brottslighet, som utsätter allmänheten för stora risker.

– Så vi har full förståelse för oron man kan känna och vi känner också en oro över att vi har tre sprängningar på så här kort tid. Det vill vi bryta.

Än så länge ser polisen inga kopplingar mellan mordet i torsdags kväll och de tre sprängningarna som sedan följde. Mattias Sigfridsson ser händelserna som ett bakslag i en utveckling som annars gått åt rätt håll. 2017 hade Malmö 58 sprängningar, 2018 var det 45 och hittills i år är antalet 28.

Följ ämnen i artikeln