Polisen om Kenneth Erikssons död: ”Fruktansvärt”

Fick en hjärtinfarkt efter att ha släckt en bilbrand i Västerås

Publicerad 2019-08-21

Kenneth Eriksson dog av hjärtinfarkt efter att ha släckt en bilbrand.

Polisen har utökat sin närvaro i området Bäckby, där många av sommarens 34 bilbränder i Västerås ägt rum.

– Det här sätter fingret på hur allvarliga de här bilbränderna är, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson i region Mitt.

Bäckby är av polisen klassat som ett av Sveriges utsatta områden. Nästan varje natt i augusti har polisen i Västerås rapporterat om bilbränder i stadsdelen.

Utdrag från händelserapporten:

  • 6 augusti, 04.09: En bil står i lågor på en parkering i Pettersberg. Vittnen har sett två personer springa från platsen.
  • 7 augusti, 03.06: Polisen biträder räddningstjänsten vid en bilbrand på Bäckby.
  • 8 augusti, 03.28: Fem bilar brinner på tre olika adresser på Bäckby. Flera personer kontrolleras men ingen frihetsberövas.
  • 9 augusti, 03.30: Två bilbränder på Bäckby, ytterligare en bil får skador. Ingen misstänkt eller gripen.
  • 12 augusti, 03.25: Fyra bilar på Bäckby sätts i brand.
  • 14 augusti, 03:23 (natten då Kenneth Eriksson får en hjärtinfarkt): Ytterligare en bil har bränts upp i närheten. Ingen misstänkt i något ärende.
  • 16 augusti, 03.18: Tre bilar brinner. Inga misstänkta gärningsmän anträffas.

Svårutredda fall

Bilbränderna utreds som skadegörelse genom brand. Mellan 1 juni och 16 augusti har det anmälts 34 bilbränder i Västerås, enligt Daniel Wikdahl. Polisen har sammanställt fallen efter att många frågor kommit från allmänheten och media, redan innan Kenneth Erikssons dödsfall blev känt.

– Det är ju generellt så att de är svårutredda. Det tar ett tag innan det börjar brinna i bilarna så att det märks, så att någon kan slå larm. Och i det läget har gärningsmännen ofta hunnit en bra bit därifrån. Sedan är det ju som det är med bränder, de har en tendens att förstöra spår, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson i polisregion Mitt.

Kenneth Erikssons död är i nuläget inte ett polisiärt ärende, det hela betraktas som två separata händelser. Bilbranden utreds som skadegörelse genom brand – vad som sedan hände klassas som ett sjukdomsfall.

Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, beklagar det som drabbat trebarnspappan Kenneth Eriksson och hans familj.

– Vi beklagar ju djupt det som de går igenom, det måste ju vara fruktansvärt. Men vi har inte några uppgifter i nuläget som gör att vi har någonting att utreda. Samtidigt sätter det här fingret på hur allvarliga de här bilbränderna är, att det inte bara är egendom som förstörs. Egentligen borde det räcka med att människor känner sig otrygga.

Var politisk valfråga

Bilbränder har varit en het samhällsfråga de senaste åren, och nådde kanske sin kulmen när svartklädda ungdomar tände eld på ett 80-tal bilar i Västsverige måndagskvällen den 13 augusti 2018.

Bilbränderna blev ett hett inslag i sluttampen inför riksdagsvalet. Annie Lööf (C) kallade dem för ”avskyvärda dåd”. Ulf Kristersson (M) sade att människor som bor i dessa områden ”terroriseras av ligister”. Ebba Busch Thor (KD) sa att det var ”fruktansvärt” och ”när en bil sätts i brand släcks drömmen om att kunna ta sig fram och tillbaka till jobbet.”

Jimmie Åkesson (SD) öppnade för att ansöka om hjälp från EU.

Statsminister Stefan Löfven (S) nattvandrade i Tynnered, och riktade frågan till våldsverkarna: ”Vad fan håller ni på med?”

Liknande fall 2012

Efter Kenneth Erikssons dödsfall har många skrivit på sociala medier att bilbränderna nu krävt sitt första dödsoffer. Men 2012 rapporterade TT om ett liknande fall, där en man dog i Stockholmsförorten Bagarmossen efter att ha försökt rädda sin brinnande bil.

Aftonbladet har intervjuat Kenneth Erikssons livskamrat. Hon säger att det måste vara nog nu.

– Jag känner bara att om den där bilen inte hade brunnit, då hade jag haft någon att gå ut och dricka kaffe med nu.

Följ ämnen i artikeln