Trump efter polisens stormning: ”Vackert”

Publicerad 2024-05-02

Studentprotesterna fortsätter i USA.

Vid ett kampanjmöte kallade ex-presidenten Donald Trump demonstranterna för ”galningar”.

– Ta tillbaka våra campus för alla normala studenter, sa han.

Den amerikanska ex-presidenten Donald Trump dundrar mot studentprotesterna i USA.

I ett uttalande under sitt kampanjmöte i går kallade Trump demonstranterna för ”rasande galningar” – samtidigt uppmanar han president Joe Biden att markera hårt.

I flera veckor har demonstrationer ägt rum på 30 universitet i USA. Över 1 300 personer har gripits i samband med dessa.

Poliser vid Columbia-universitet.

Har eskalerat

I grunden ligger en frustration över hur USA agerat i kriget mellan Israel och Hamas, flera av dem kräver att institutionerna slutar göra affärer med Israel eller bolag som kan kopplas till landets försvarsindustri, rapporterar The Guardian.

Under de senaste dagarna har det eskalerat ytterligare. I tisdags kväll stormade polisen i New York en byggnad tillhörande Colombia universitetet, efter en vädjan från skolans rektor. Där hade studenter barrikerat sig.

Men i Kalifornien, på UCLA, har våldsamheterna varit som värst. Motprotestanter angrep pro-palestinier på campus under natten mot onsdag och 15 personer skadades. Flera amerikanska medier rapporterar att ordningsmakten misslyckades med att ingripa.

Tältockupation på campusområdet.

Trump: Besegra radikalerna

Under sitt kampanjmöte hävdade Trump, utan grund, att demonstranterna har anlitats av liberala grupper för att dra uppmärksamhet från flyktingvågen vid Mexicos gräns, skriver New York Times.

I samma veva berömde han New York-polisen för deras agerande vid Columbia-universitetet. Han kallade det för en ”vacker sak att se”, enligt Reuters.

– New York var under belägring i natt.

Han uppmuntrade till likadant agerande på flera platser i landet.

– Till varje rektor säger jag ta bort lägren omedelbart. Besegra radikalerna och ta tillbaka våra campus för alla normala studenter, sa Trump.

Donald Trump.

Under kampanjmötet lyfte också Trump de våldsamma neo-nazist protesterna som härjade i Charlottesville 2017 som referens. Då dog en kvinna och 40 skadades. Trump kallade det för ”småpotatis” i jämförelse med de aktuella studentdemonstrationerna.

Han riktade också en känga mot Joe Biden och demokraterna. Deras strategi av att uppmana till fredliga demonstrationer och fördöma våld menar Trump inte är tillräcklig.

Biden har i sin tur inte sagt särskilt mycket om demonstrationerna. Enligt CNN befinner han sig i ett känsligt politiskt läge med anledning av kriget i Gaza och det kommande presidentvalet.

Han har dock fördömt antisemitismen, men också ”de som inte förstår vad som händer med Palestinier”.

Det har fått republikaner att anklaga honom för att spela på båda sidor.