Gripna för offerplaner tackar extrem minister

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-04-24

Flera personer har i veckan gripits nära Tempelberget i Jerusalem, misstänkta för att ha varit på väg att offra getter i samband med den pågående judiska högtiden pesach.

Nu anklagas den kontroversielle säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir för ministerstyre sedan han uppges olagligen ha fått tre gripna släppta.

I måndags greps runt 25 personer – i israeliska medier beskrivna som högeraktivister – på väg till Tempelberget med getter i flera separata incidenter. Några av dem hade gömt en get i en barnvagn och en annan i en shoppingkasse, enligt ett uttalande från polisen.

Tre av de gripna informerades enligt tidningen Haaretz om att de skulle hållas kvar i häkte över pesach, ofta kallad den judiska påsken. Men bara några timmar efter gripandet släpptes de plötsligt.

Får inte ingripa

I två grupper på meddelandeappen Whatsapp uppgavs de strax efteråt ha släppts tack vare säkerhetsminister Ben-Gvir.

– Vi släpptes efter ingripande från höga tjänstemän. Jag vet inte med säkerhet att det var Ben-Gvir, men han kontaktades och sade att han skulle försöka hjälpa, och efter några minuter hävdes beslutet, säger en av männen till Haaretz.

Israels högsta domstol har uttryckligen förbjudit högerextreme Ben-Gvir från att blanda sig i operativa polisbeslut, rapporterar tidningen.

Ben-Gvirs talesperson samt fru är bägge framträdande ”Tempelbergsaktivister” som förespråkar judisk suveränitet över platsen, som både judar, muslimer och kristna ser som helig. Genom sitt arbete uppges frun Ayala dessutom ha nära kontakter inom Jerusalems polisdistrikt, noterar Haaretz.

Anses provokativt

De getter som lyckades undkomma slakt har förts till veterinär för undersökning, skriver The Times of Israel.

Enligt tidningen har ultrareligiösa grupper vid flera tillfällen de senaste åren försökt genomföra liknande bibliska offringsritualer vid Tempelberget.

Tempelberget, eller al-Haram al-Sharif, har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundraden. Där finns helgedomar inom judendomen, islam och kristendomen. Att genomföra bibliska slaktritualer på platsen anses därför som en provokation som kan leda till ökade religiösa spänningar mellan judiska och muslimska troende.

Sedan 1967 står Tempelberget under israelisk kontroll.