Strömmer: Ligger väldigt nära terrorism

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-02

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ger en kommentar i samband med att regeringen har bjudit in företrädare för samtliga riksdagspartier till ett möte efter förra veckans angrepp mot ett politiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver angrepp på ett politiskt möte som ”väldigt nära terrorism.” Och om en månad är det EU-val.

– Myndigheterna tar läget på utomordentligt stort allvar.

På torsdagen samlades företrädare för alla riksdagens partier, justitieministern, polisen och Säpo för ett möte med anledning av det våld som nyligen drabbat flera politiska möten.

Färskt i minnet ligger attacken i Gubbängen i södra Stockholm och olika händelser under 1 maj-sammankomster. Samtidigt är EU-valet drygt en månad bort.

Efter mötet säger Gunnar Strömmer att partierna var överens om allvaret i läget och i fördömandet av våldet.

– Jag vill ta fasta på insikten av att hoten kommer från flera olika håll, säger han och nämner såväl våldsbejakande högerextremism, islamism som en autonom våldsbejakande vänster.

Särskild händelse

Han påpekar att polisen har intensifierat sitt arbete inför EU-valet och inleder en så kallad särskild händelse för att kunna samla resurser nationellt. Det gäller att inte slappna av, enligt Strömmer.

– Myndigheterna tar läget på utomordentligt stort allvar.

Personerna som störde mötet i Gubbängen, där folk från Vänsterpartiet och Miljöpartiet deltog, misshandlade och slängde in en rökbomb i lokalen.

– Det är klart att handlingar mot ett politiskt möte som ämnar att injaga fruktan, inte bara hos de som är på mötet utan bredare, det ligger nära terrorism, säger Strömmer.

Han vill samtidigt avvakta förundersökningen. Hittills har ännu ingen gripits för våldsdådet.

”Utan tvekan”

Justitieministern lyfter samtidigt de aktioner som inträffat på andra möten, bland annat när Ebba Busch och Ulf Kristersson störts av personer som stöttar Palestina.

Han tycker att dessa också är en del av problemet.

– Utan tvekan. Det politiska våldet ska inte relativiseras, för det är nåt särskilt allvarligt. Det hindrar inte att vi ser att gränserna för det acceptabla också flyttas fram på andra sätt.

– Att kliva in i möten, avbryta, tysta andra som vill ställa frågor, skapa oordning, utan att ta det till det fysiska våldet, det är också ett väldigt stort problem i ett samhället som vill värna ett öppet och demokratiskt samtal, säger han.

Följ ämnen i artikeln