Nya stora protester i Georgien mot lagförslag

TT-AFP

Publicerad 2024-05-01

Nya protester i Georgien mot ett kontroversiellt lagförslag.

Georgiens parlament går vidare med den kontroversiella ”agentlagen”, som orsakat massiva demonstrationer de senaste veckorna.

Beskedet ledde till nya stora protester.

Tiotusentals människor samlades på onsdagskvällen utanför parlamentet i huvudstaden Tblisi för att visa sitt missnöje. Demonstranterna viftade med georgiska flaggor och med EU-flaggor.

Polisen använde vattenkanoner, tårgas och pepparsprej mot demonstranterna. Det finns inga uppgifter om gripande.

Tidigare under dagen hade parlamentet röstat för att anta lagförslaget. Röstsiffrorna blev 83–23, men än är det inte klart att förslaget antas. Totalt krävs tre vändor i parlamentet innan presidenten kan skriva under för att det ska kunna träda i kraft. Det ledande partiet har uppgett att det vill att förslaget ska bli lag i mitten av maj.

Georgien har drabbats av en omfattande protestvåg efter att regeringspartiet Georgisk dröm (Kods) meddelat att det vill införa lagen – som syftar till att kunna stämpla organisationer som ”utländska agenter” om de får mer än 20 procent av sin finansiering från andra länder.

Gummikulor och vattenkanoner

En liknande lag i Ryssland används för att straffa regeringskritiker och tysta oberoende medier.

I tisdags kväll var det också stora protester utanför parlamentet. Demonstrationen uppges ha varit fredlig fram till dess att kravallutrustad polis stormade mot folkmassan och använde tårgas, gummikulor och vattenkanoner samtidigt som flera personer greps.

Flera journalister på plats angreps, bland dem en fotograf från nyhetsbyrån AFP. En annan som utsattes var ledaren för Georgiens främsta oppositionsparti Enade nationella rörelsen (UNM), Levan Chabaisjvili, som tvingades söka vård efter att ha blivit slagen. Han publicerade själv en bild på sitt sönderslagna ansikte från sjukhuset.

”Stor oro”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på X att hon är orolig över det som nu sker.

”Jag följer situationen i Georgien med stor oro och fördömer våldet på Tblisis gator”, skriver hon bland annat.

Regeringspartiet Kods har de senaste åren vänt sig alltmer mot Moskva. Bedömare har upprepade gånger noterat Georgiens förhållandevis milda ton gentemot Rysslands krig i Ukraina. Många anser att det omstridda lagförslaget är oförenligt med den forna Sovjetstatens förhoppningar om ett framtida EU-medlemskap.

Rättat: I en tidigare version fick oppositionsledaren fel namn, och en felaktig formulering om när parlamentets första runda genomfördes är borttagen.