Elsa, 13: Jag trodde att jag skulle dö

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

Plötsligt kände flickorna i handbollslaget hur tåget krängde till

Elsa Persson, 13, var på väg hem till Lund från en handbollsturnering i Stockholm. ”Det började ryka och flyga glassplitter. Alla kastade sig ner på golvet och började skrika”, säger hon. Här tillsammans med pappa Pelle.

LINKÖPING. Tågets främre vagnar fläktes sönder när de träffade grävmaskinen.

I tredje vagnen satt ett handbollslag med 13-åriga flickor och ett danskt basketlag med jämnåriga pojkar.

– Jag trodde jag skulle dö, säger Elsa Persson, 13.

Det danska pojklaget Hørsholms basket var även de på väg hem från en turnering i Stockholm. ”Jag och killarna slungades mot golvet. Allting var kaos, säger tränaren Andreas Holmgren.

Flickorna i handbollslaget Lugi från Lund var på väg hem från en turnering i Stockholm. De satt och småpratade när de plötsligt kände hur tåget började kränga kraftigt i sidled som om det höll på att välta. Samtidigt bromsade det in häftigt.

Kastade sig ner

Därefter hördes flera kraftiga smällar.

– Tåget skakade och alla väskor trillade ner. Det började ryka och flyga glassplitter. Alla kastade sig ner på golvet och började skrika, säger Elsa Persson.

I samma vagn satt pojkarna i danska laget Hørsholms basket som även de var på väg hem från en turnering i Stockholm. Alla var på strålande humör och firade sina silvermedaljer.

”Trodde det var kört”

– Det var som explosioner. Jag och killarna slungades mot golvet. Allting var kaos, säger lagets svenske tränare Andreas Holmgren.

När han lyfte blicken såg han hur en vass aluminiumprofil flög genom luften rakt mot pojkarna:

– Då trodde jag det var kört.

Flera resenärer berättar att det tog tio sekunder eller mer innan tåget slutligen stod stilla. Då fylldes flera av vagnarna med rök och skadade människor ropade på hjälp.

”Blodet forsade”

– Jag såg hur blodet forsade ur huvudet på en kille i mitt lag. Vi lyckades hitta ett bandage och lindade honom, säger Andreas Holmgren.

Pojken fördes senare till Universitetssjukhuset i Linköping där han fick genomgå en skallröntgen.

– Vi har fått besked om att han klarar sig med förhållandevis lindriga skador.