28-åriga mannen åtalas för dödsmisshandeln

Publicerad 2014-05-14

HELSINGBORG. Det var den 28-årige mannen som orsakade att en 43-årig djurgårdensupporter avled på väg till den allsvenska premiären i Helsingborg den 30 mars.

Det anser åklagare Eleonora Johansson som idag åtalat honom misstänkt för misshandel och vållande till annans död.

Den 43-årige mannen hade tillsammans med sin bror kommit till Helsingborg för att se matchen Helsingborg – Djurgården. På väg till arenan Olympia hamnade han i bråk med några lokala fotbollsfans. Det blev en häftig ordväxling och minst ett slag utdelades.

43-åringen föll i trappan upp till Kärnan och avled av sina skador.

Ska få sitt andra barn

Ett dygn senare anmälde 28-åringen själv till polisen och medgav att han hade ”ett visst ansvar” i händelsen. Han anhölls misstänkt för dråp, en rubricering åklagare Eleonora Johansson sedan har fått ändra ett par gången. Redan vid häktningen förklarade hon att mannen istället var misstänkt för grov misshandel och vållande till annans död.

När hon idag lämnade in åtalet var ordet ””grov” borttaget i rubriceringen.

Av stämningsansökan framgår att 28-åringen slagit ett kraftigt slag med knytnäven i ansiktet på 43-åringen som ramlat handlöst baklänges och slagit huvudet stenläggningen. En timme senare avled han.

28-åringen, som snart ska få sitt andra barn, är bosatt på en mindre ort utanför Helsingborg. Han är tidigare känd av polisen i samband med sitt fotbollsintresse. Han är också dömd för hot mot tjänsteman sedan han hotat skjuta en kvinnlig ordningsvakt på en pub med två skott i pannan.

Har medgett våld

– Fotboll i allmänhet och HIF i synnerhet är hans stora fritidsintresse, har en nära vän till honom tidigare berättat för Aftonbladet och en granne förklarade efter gripandet att 28-åringen ofta haft HIF:s flagga upphängd på sin villa.

Han har under utredningen medgett att han brukat våld – men hela tiden förnekat att han begått något brott.