’Vi befarar att någon kan dö på BB Sophia’

Uppdaterad 2014-09-03 | Publicerad 2014-04-02

I dag invigs privata förlossningskliniken BB Sophia.

Men intensivvårdsexperter varnar för att vården inte är tillräcklig.

– Jag skulle inte låta min dotter föda där, säger narkosläkaren Susanne Ledin Eriksson, ordförande för Svensk förening för obstetrisk anestesi och intensivvård.

I dag sker den officiella invigningen av BB Sophia i Stockholm.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och prinsessan Christina klipper band.

Befarar att kvinnor kan dö

Men experter varnar för att vårdmöjligheterna på kliniken inte är tillräcklig, vilket Svenska Dagbladet skrev om i dag.

På uppdrag av Stockholms läns landsting gjorde tre narkosläkare i februari en kvalitetsgranskning av BB Sophia.

Resultatet var alarmerande. "Vi befarar att enstaka patienter kan komma att fara illa, eller till och med dö”, skriver läkarna i protokollet.

En av dem Susanne Ledin Eriksson, överläkare och medicinskt ansvarig för obstetrisk anestesi vid Gävle sjukhus och ordförande för Svensk förening för obstetrisk anestesi och intensivvård, SFOAI.

– Jag skulle inte råda min dotter att föda på BB Sophia, säger hon till Aftonbladet.

Skickas i ambulans

Expertgruppen tar bland annat upp brister i lokalerna och att specialutbildat intensivvårdsteam saknas. I planeringen för BB Sophia ingår att akut svårt sjuka patienter ska föras med ambulans till andra sjukhus.

– Det innebär stora risker. Det går inte att förutse vad som händer: det kan vara en fullt frisk kvinna som råkar illa ut. Man ska ha alla resurser som kan behövas i samband med en förlossning. Det är ingen åsikt, det är kunskap, och det är något Stockholms läns landsting själv kräver på sin hemsida.

– Man stängde Stockholms Allmänna BB på 1970-talet för att den inte hade tillgång till intensivvård, tillägger hon.

Tillstånd endast för normal

Ledin Eriksson är förvånad över att landstinget trots rapporten låtit BB Sophia öppna.

– Vi blev tillfrågade av landstinget och vi svarade. Men det är tydligt att man inte tagit till sig det här eftersom man startar upp. Jag tycker det är ytterst märkligt att man struntar i expertisen för att man inte får svar man inte önskat. Vi har ingen egen vinning i det här, vi jobbar inte i Stockholm.

Leif Karnström, chef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i landstinget, uppger att en bred och allsidig undersökning av BB Sophias ansökan genomförts.

– SFOAI:s rapport är en del i underlaget för bedömningen som vi gör, som är omfattande. Vår samlade bedömning är att BB Sophia har förutsättningar att klara vården.

Landstinget: "Bra början"

Landstinget har gjort ett tiotal besök med bland andra landstingets fastighetsbolag Locum och ambulanssjukvården.

– Vi har tagit in riktlinjer för hur man ska agera vid akuta situationer. Det finns samverkansavtal med Karolinska sjukhuset om intensivsjukvård och anestesi.

Om kritiken från narkosläkarföreningen säger Karnström:

– Just när det gäller intensivvård finns delade meningar inom professionen. Men vår samlade bedömning är att BB Sophia klarar vården och har erfaren personal.

BB Sophia har ansökt om att ha förlossningar från vecka 32 i graviditeten, men endast fått tillstånd från vecka 37 då barnet räknas som fullgånget.

Inledningsvis ges bara tillstånd för normalförlossningar, som inte har beräknade större risker.

– Det är första gången vi har förlossningsvård utanför ett akutsjukhus. Vi tycker att det här är ett bra sätt att börja på.

Företaget: "Missförstånd"

Enligt Praktikertjänst, som äger BB Sophia, bygger rapporten på missförstånd.

"BB Sophia har kompetens och utrustning inom operation, anestesi och intensivvård, som ligger i framkant bland Sveriges förlossningskliniker", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Men Ledin Eriksson står fast i sin kritik:

– Det saknas intensivvårdsteam, i systemet ska svårt sjuka skickas med ambulans till annat sjukhus och lokalen med intensivvårdsapparatur delas med vanliga patienter. Vari missförståndet ligger kan man ju bolla tillbaka.