Anses vara en risk - i fängelset

Publicerad 2014-05-24

Mördaren Pierre Karlsson, 56, får sitta på Saltviksanstalten

Dubbelmördaren Pierre Karlsson, 56, är en säkerhetsrisk.

Därför placeras han nu på en specialavdelning på av landets hårdast bevakade anstalter.

– Risken för att den intagne använder sig av hot och våld ­anses vara hög, konstaterar ­kriminalvården i sin utredning, uppger Ölandsbladet.

I december 2012 hittades Gustaf Linder Nordander och hans fru Annika mördade i sitt hem i Flakeböle på norra Öland. Han var svårt misshandlat och hade lämnats döende. Hon hade skjutits till döds.

Efter dådet tände gärningsmannen eld på byggnaden och kropparna hittades första dagen efter.

Var vän med paret

Pierre Karlsson hade tidigare åtalats men friats för ett liknande dubbelmord. Han var vän med det mördade paret. Både tings­rätten och hovrätten dömde Karlsson till livstids fängelse för mordet på makarna Nordander.

Sedan i mars har Pierre Karlsson suttit på Kumlaanstaltens riskmottagning för utredning, var han ska placeras. Och nu har, ­enligt Ölandsbladet, beslutet kommit. Pierre Karlsson betraktas som en säkerhetsrisk, utredningen säger att det är stor risk att han använder hot och våld mot såväl personal som andra intagna.

Vill jobba under straffet

Pierre Karlsson ska därför att avtjäna sitt straff i bunkern på Saltvikanstalten utanför Härnösand.

Saltvik har säkerhetsklass 1 och där placeras bland annat ”svårhanterligt klientel” på en speciell avdelning.

Själv har Pierre Karlsson inte haft några egna önskemål om han ska avtjäna sitt straff. Däremot har han sagt att han vill arbeta ­under fängelsetiden.