Åsa Romsons nya taktik – efter fadäsen

Publicerad 2015-06-10

Kommer att lyfta ett nytt samtalsämne

I dag ryker partiledarna ihop i sista debatten för säsongen.

För Åsa Romson (MP) är det första prövningen sedan "Auschwitz"-uttalandet i Agenda.

Enligt vad Aftonbladet erfar planerar hon att lyfta frågan om att det behövs ett nytt debattklimat i politiken.

Klockan 9.00 i dag inleds vårens sista partiledardebatt i riksdagen. Om några veckor väntar politikerveckan på Gotland innan partiledarna kan gå på några veckors semester. Men först – en sista chans att gå till politisk attack.

För MP:s språkrör Åsa Romson är det första stora debatten efter hennes uppmärksammade uttalande i Agenda den tionde maj om flyktingsituationen på Medelhavet.

– Vi håller i Europa på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz, sa hon.

Uttalandet fick stark kritik och språkröret bad dagen efter om ursäkt.

I dag ska hon, enligt vad Aftonbladet erfar, använda sig av en ny taktik.

Hon väntas lyfta vikten av ett nytt samtalsklimat som är mindre konfliktorienterat och mer inriktat på lösningar. Med utgångspunkt i att nu finns det flera gemensamma uppgörelser, om kärnkraften, försvaret och skolan till exempel.

Fajt mellan Löfven och Kinberg Batra väntas

Romson kommer, enligt Aftonbladets källor, att peka på att det nu finns dagar då Sverige producerar mer el från vindkraft än kärnkraft, vilket man inom MP menar borde glädja Centerpartiet som är ett av de partier de gröna anser har tuffast samtalston i dag.

Romson sägs ha förberett sig både på egen hand och i samordning med statsminister Stefan Löfven och hans kansli.

Precis som vanligt handlar också mycket om fajten mellan statsministern och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra.

M-ledaren hoppas att debatten kommer att tydliggöra hur regeringsalternativen ser ut.

– Med fokus på sakfrågorna i politiken. Det handlar om människor. Stefan Löfven saknar svar på Sveriges framtidsfrågor - där står han svarslös, säger hon.

Stefan Löfven kommer i sin tur att attackera de borgerliga för de skattesänkningar de genomförde under sina år vid makten och de nedskärningar som statsministern menar att detta lett till. Löfven vill också gärna fokusera på vikten av att fler jobbar mer och en skola som rustar unga för livet.

V-ledaren Jonas Sjöstedt hoppas på en tydlig debatt mellan höger och vänster och vill prata om vikten av investeringar mot arbetslösheten samt Nato och vinster i välfärden.

Han planerar att gå hårt åt allianspartierna och Sverigedemokraterna. Men han tvekar inte för att även attackera regeringen.

– Det är uppenbart att regeringens ekonomiska politik inte räcker till för att få ner arbetslösheten. Det måste till större investeringar i bostadsbyggande, grön energi men också i välfärden om man ska klara det här väldigt bra målet för arbetslösheten. Jag kommer att ge Löfven ett erbjudande om att bedriva lite riktig vänsterpolitik, så att han klarar sina mål, säger Sjöstedt.

Åkesson lyfter föräldraförsäkringen

Jimmie Åkesson (SD) gjorde för en tid sedan comeback i Agendas partiledardebatt. Även i riksdagen tänker han ta drabbningen själv.

Krutet planerar SD-ledaren att lägga på frågan om föräldraförsäkringen. Partiet är skarpt kritisk mot regeringens plan på att införa en tredje pappamånad vid årskiftet.

– Dessutom har ju S tagit beslut på att verka för en helt kvoterad försäkring. Det kommer leda till att familjerna får svårare att planera sin vardag, säger pressekreteraren Henrik Vinge. 

C-ledaren Annie Lööf planerar att ta upp partiets profilfrågor om jobb och småföretagande.

– Det är småföretagen och inte staten som skapar jobb, därför behövs bättre näringsvillkor. Jag kommer också att hårdgranska Löfvens så kallade jobbpolitik, säger hon.

Eftersom KD-ledaren Ebba Busch Thor inte sitter i riksdagen får ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed hoppa in. Han planerar att pressa Löfven om regeringens jobbmål.

– Men vi kristdemokrater vill också prata om vad som bygger ett samhälle starkt, då tror ju vi att starkare familjer och mer stöd till dem är vägen att gå snarare än att kvotera och försöka lägga familjernas liv tillrätta.

FP-ledaren Jan Björklund lägger fokus på jobb, skola, försvar och liberal ideologi.

Regler för debatten

Varje talare har rätt till ett anförande på högst tio minuter. Stefan Löfven (S) inleder och därefter följer partierna i storleksordning.

På varje anförande gäller fri replikrätt för de anmälda­ talarna, även här med partierna i storleks­ordning.

Duellmetoden tillämpas. Repliktiden är högst två minuter för den första repliken och högst en minut för den andra.

Fakta: Riksdagen.