37-åringen häktad för mordet på Hans, 81

Publicerad 2012-12-02

37-åringen yxmördade Hans Granberg, 81, i ett vansinnesdåd.

I polisförhör har han erkänt attacken i Arvidsjaur.

Nu har mannen häktats.

Hans Granberg, 81, gick med sin hund längs E45:an i Arvidsjaur i torsdags när han attackerades av 37-åringen.

Med yxa slog han ihjäl den äldre mannen. Först flera timmar senare kunde 37-åringen gripas i en jaktkoja.

Erkände grov misshandel

Klockan 10 i dag inleddes häktningsförhandlingen mot honom i Luleå tingsrätt. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Under förhandlingen erkände 37-åringen grov misshandel och vållande till annans död.

– Hans avsikt var inte att döda den andra mannen, säger hans advokat Krister Finnsson.

Kammaråklagare Lindha Strömberg:

– Jag menar att det är mord med det våld han använt mot mannen.

– Bevisningen är övertygande och vi är säkra på att vi har rätt person, det blir en fråga om vilken påföljd han kommer att få.

”Har förstått vad han gjort”

Krister Finnsson säger att hans klient mår mycket dåligt och att han nu förstått vad han gjort.

Mannen är häktad med restriktioner åtminstone fram till den 14 december. Eftersom 37-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning kommer dock åtalet att dröja, enligt Lindha Strömberg.

Mannen har tidigare erkänt dådet i förhör. Till polisen har han gett en förklaring till varför han attackerade Hans Granberg.

– Mannen hade en hund kopplad, och det gillade han inte. Han tycker att alla djur ska vara fria. Det verkar som han uppmanade mannen att släppa hunden fri, vilket han inte gjorde. Då slog han till honom, har Krister Finnsson, tidigare sagt till Aftonbladet.

– Han mår inte bra och ångrar det han har gjort. Motivet är lite svävande. Men han har gått under en längre tid och säger att han inte gillar det människor gör mot jorden och naturen. Han har grubblat mycket över det.

”Som ett tomt svart hål”

37-åringen köpte hus i Arvidsjaur för tre år sedan. Med sin gröna mohikanfrisyr och en tatuering av ett marijuanablad på ena sidan huvudet och en samisk flagga på den andra, stack han ut i samhället.

Grannar har berättat för Aftonbladet att mannen sagt att han trivs med närheten till naturen och att han uppskattar samisk kultur.

Den senaste tiden ska han ha mått psykiskt dåligt och i förhör har han berättat att han sökt psykiatrisk vård. Enligt polisen vårdades han frivilligt på vuxenpsykiatrin vid Sunderby sjukhus från i tisdags till i onsdags. Psykiatrin hade skickat en handräckningsbegäran till polisen för att 37-åringen skulle återföras, men han hade inte gått att nå.

– Det gör ju att det känns mer fruktansvärt helvetisk onödigt. Med facit i hand hade tragiken gått att undvika, så är det ju, säger Hans Granbergs son, Mikael Granberg.

Familjen har svårt att förstå hur tragedin kunde inträffa.

– Just nu är det som ett tomt svart hål. Vi har bara minnen kvar.