Liberalerna nere på 2,7 procent

TT

Publicerad 2019-02-06

Liberalerna noterar ett väljarstöd på 2,7 procent, enligt en färsk Novus-undersökning som beställts av SVT Nyheter. I Novus oktobermätning noterade partiet 4,6 procent.

– Det har varit en otroligt besvärlig tid för oss, vi har gått in och tagit ett stort samhällsansvar i och med det här januariavtalet, säger partiledaren Jan Björklund till SVT:s Aktuellt.

Han menar dock att det är en tillfällig förtroendekris som kommer att vända när liberala reformer från januariavtalet slår igenom. Att Liberalerna skulle riskera att åka ur riksdagen "kommer inte att ske", enligt Björklund.

Jan Björklund meddelade på onsdagen att han avgår från posten i höst. Han kommenterade då de vikande opinionssiffrorna, men med hänvisning till de svaga valresultat som Liberalerna gjort 2014 och 2018. Då fick partiet 5,4 respektive 5,5 procent. Han ansåg att det var ett misslyckande. Den nya Novus-mätningen gjordes innan Björklund meddelade sin avgång.

I en förtroendemätning från Novus som gjordes i januari svarade 15 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för Jan Björklund.

Följ ämnen i artikeln