Luftföroreningar förkortar livet med två år

TT TT

Publicerad 2018-11-20

Indien lider av svåra luftföroreningar, som leder till att invånarna lever kortare. På bilden byggarbete i Delhi tidigare i november.

Luftföroreningar, som till stor del kommer från fossila bränslen, förkortar människors förväntade livslängd med i genomsnitt 1,8 år, enligt forskare.

Luftföroreningarna är värre än cigarettrökning, krig och hiv/aids, när det gäller hur det slår mot den globala folkhälsan, enligt forskarna vid University of Chicago, rapporterar stiftelsen Thomson Reuters.

Men faran ses som abstrakt, enligt forskaren Michael Greenstone.

"Runt om i världen andas folk in luft som innebär en allvarlig hälsorisk. Men det sätt det kommuniceras på är ofta väldigt dunkelt och förvirrande", säger han i ett pressmeddelande.

Därför har forskarna tagit fram luftkvalitetslivsindexet AQLI (air quality life index), där man via en webbaserad interaktiv karta kan se hur många år längre en genomsnittlig person skulle leva om området klarade världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer kring luftföroreningar.

I delar av Indonesien skulle en genomsnittsperson i vissa områden kunna leva uppemot fem år längre, om man införde åtgärder för att nå riktvärdena.

En indier lever i genomsnitt 4,3 år kortare till följd av luftföroreningarna, och på vissa håll i landet så mycket som elva år mindre.

"Det faktum att det här AQLI-verktyget kvantifierar antalet år du och jag har förlorat till följd av luftföroreningar gör mig orolig", säger indiska parlamentsledamoten Kalikesh Singh Deo i ett uttalande.

Enligt verktyget ligger Sverige under WHO:s riktvärden på tio mikrogram per kubikmeter. Andra kartläggningar har dock kommit fram till att även större svenska städer har så smutsig luft att den leder till förtida död.