Flera globala värmerekord slagna i sommar: ”En försmak”

Uppdaterad 2023-12-15 | Publicerad 2023-07-25

Fyra klimatrekord har slagits i världen under sommaren än så länge.

Enligt professor Johan Rockström är forskarvärlden överraskad över hur hårt och snabbt extremvärmen slagit.

– Vi trodde inte det skulle hända så här tidigt, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning.

Sommarens extremhetta har skapat rubriker världen över. Sydeuropa hörde återigen talas om det trehövdade monster som vaktar helvetets portar i grekisk mytologi när värmeböljan Kerberos svepte över kontinenten och bland annat försatte 23 italienska städer i civilt nödläge.

I USA slog staden Phoenix nytt värmerekord efter att temperaturer legat över 43 grader under 23 dagar i rad. Och Kina slog nytt värmerekord i landet någonsin när en by uppmätte över 52 grader.

I detta nu härjar skogsbränder över Grekland. På öarna Rhodos och Korfu har tiotusentals turister och lokalinvånare tvingats att evakuera.

Temperaturen visas vid motorvägen i Phoenix, fahrenheit 111 som motsvarar ungefär 43 grader.

Jordens varmaste dag i juli

Globalt sett har fyra klimatrekord under sommaren särskilt oroat forskare.

– Jorden befinner sig nu på obevandrad mark både på grund av mänskligt utsläpp av växthusgaser men också med anledning av första El Niño på fyra år, säger Dr Paulo Ceppi vid Imperial College London.

Världens varmaste dag uppmättes 6 juli när EU:s klimatbevakningstjänst Copernicus såg dagliga genomsnittstemperaturen nå 17.08 grader.

Genomsnittstemperaturen i juni i år var 1.47 grader varmare än medelnivån under förindustriella perioden.

Men det är inte bara i luften och på land som värmen nått nya nivåer under sommaren.

Havsyt-temperaturerna har slagit rekord i maj, juni och juli. Nivåerna är på väg att slå rekordet som mättes 2016.

Värmen har också påverkan på isen i havet runtom Antarktis. I juli har rekordlåga nivåer av is uppmätts – 10 procent lägre nivåer än den tidigare lägstanivån. Enligt en studie saknas nu is, jämfört med genomsnittet mellan 1981 och 2010, ett område tio gånger så stort som Storbritannien.

– Jag känner inte till liknande perioder när alla delar av klimatsystemet befann sig i ett rekordslagningsläge, säger Thomas Smith, miljögeograf på London School of Economics till BBC.

Sommaren är inte över och värmeböljorna i Europa kan slå fler rekord, enligt FN.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Forskarna: ”Ingen överraskning”

Aftonbladet har pratat med två miljöforskare om sommarens extremvärmerekord och hur de ser på utvecklingen.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning, menar att rekorden i sig inte är någon överraskning. De ligger i linje med vad forskningen förutspått. Däremot att de sker så snabbt, tycker han är överraskande.

– Klimatforskarna är överraskade att värmen slår så hårt och så snabbt. Vi hade inte trott att den situation vi ser nu skulle hända så här tidigt, säger Rockström.

Han tror inte att sommarens extremvärme är ett nytt normalläge.

– Eftersom vi är inne i en super-El Niño är vi inte inne i ett nytt normalläge, men det är en försmak om hur det kan se ut i en 1,5 graders värld och hur det kan se ut om 20–30 år om vi fortsätter som i dag, säger han.

Johan Rockström oroas över två saker. Det ena är att sommaren uppvisat extrema väderhändelser, vilket visar på att forskningen inte fullt ut förstår hur kedjan av samspel mellan förhöjda havstemperaturer, växthusgasutsläpp, isen i Arktis, torka, luftföroreningar och global uppvärmning förstärker varandra. Den komplexiteten leder Rockström till slutsatsen att det inte är överraskande att rekorden slagits.

– Det andra orosmolnet är att haven tar upp 91 procent av värmen vi släpper ut i atmosfären. Våra klimatmodeller har inte kunnat representera vad som händer med den värmen när den slår tillbaka, säger Rockström.

Gällande vart man ska åka på semestern tror Johan Rockström att vi kommer röra oss mer norrut i framtiden.

– Man kommer förstås kunna resa till Sydeuropa under många år framåt, men det kommer nog bli mindre attraktivt eftersom man i högre grad kommer utsättas för olidlig hetta, vattenbrist och skogsbränder.

– Jag tror vi kommer se folk röra sig mot kallare resmål under sommaren, säger Johan Rockström.

En kvinna tar skydd i skuggan i Peking.

”Rekorden är en spegel av det normala i morgon”

När Aftonbladet når Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, är han på väg till Kigali i Rwanda för en miljökonferens om hur klimatläget påverkar den biologiska mångfalden.

– Rekorden är väntade. De är en spegel av det normala i morgon, säger Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson säger att enskilda väderhändelser aldrig går att förklara med klimatets uppvärmning men att forskningen är tydlig med att värmerekorden blir allt vanligare framöver.

Det han ser som överraskande är att vi vetat om de höjda temperaturerna sedan 90-talet men att vi inte gjort särskilt mycket åt situationen. De största konsekvenserna han ser allmänt är hur torkan påverkar jordbruket i världen.

– Hårdast slår värmen mot världens fattiga som redan har svårt att producera mat, men även i Europa ser vi stora skador när turister och lokalbefolkning hamnar i kläm, säger Karlsson.