Vill kalla expert till nästa rättegång om Tove-mordet – kan bli för dyrt

Publicerad 2023-05-12

Johanna Leshem Janssons advokat Clea Sangborn vill att frågan om Toves dödsorsak omprövas.

Till hovrätten har hon kallat en ny expert – som nu inte verkar kunna vittna, rapporterar P4 Jönköping.

”Hon saknar ekonomiska möjligheter att bekosta ett utlåtande”, skriver Clea Sangborn till hovrätten.

Tingsrätten har slagit fast att Johanna Leshem Jansson, 20, ströp Tove till döds, samtidigt som Maja Hellman, 18, höll fast Toves armar.

Bedömningen bygger bland annat på rättsläkaren Alexandra Lazarevics utlåtande om att Tove dött till följd av strypning – ett förlopp som var både utdraget och plågsamt, enligt rättsläkaren.

Under förhandlingen i tingsrätten menade Clea Sangborn däremot att Tove dött till följd av att hon andats in sina egna spyor.

”Tingsrätten har kommit fram till att rättsläkaren är synnerligen säker. Att en person framstår som säker betyder inte att personen har rätt”, skriver Clea Sangborn bland annat i sitt överklagande till Göta Hovrätt.

Johanna Leshem Jansson.

Kallar ny rättsläkare – har inte råd

Med anledning av det vill hon att expertvittnet Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, gör ett nytt utlåtande i hovrätten.

När Clea Sangborn tidigare i veckan skickade in sin förfrågan om att ta in Anders Eriksson till hovrätten, meddelade åklagare Adam Rullman dock att han vill att expertvittnet lämnar ett skriftligt utlåtande före förhandlingarna.

Något som Johanna Leshem Jansson inte har råd med.

”De ekonomiska förhållandena riskerar att omöjliggöra åberopandet av professor Anders Eriksson om hovrätten bifaller åklagarens begäran om utlåtande. Min klient är 20 år och har i tingsrätten ådömts fängelse på livstid. Hon saknar ekonomiska möjligheter att bekosta ett utlåtande”, skriver Clea Sangborn till hovrätten.

På torsdagen meddelade hovrätten att de går på åklagare Adam Rullmans linje, rapporterar P4 Jönköping.

Samtidigt har det kommit nya uppgifter som kan innebära att den planerade hovrättsförhandlingen kan komma att flyttas fram.

I ett svar till advokaternas överklagande gällande livstidsdomarna mot Johanna Leshen Jansson och Maja Hellman, skriver åklagaren Adam Rullman att utredningen kan behöva kompletteras, rapporterade P4 Jönköping på fredagen.

Bakgrunden är det utlåtande från rättsläkaren Anders Eriksson, som Johanna Leshem Janssons advokat, Clea Sangborn har kallat som vittne, ska vara inne den 1 juni. Efter att åklagaren tagit del av utlåtandet kan han behöva besluta om nya utredningsåtgärder.

Därför kan det blir svårt att hålla rättegången som planerat den 12–15 juni.

Det innebär att rättsläkaren måste lämna ett skriftligt utlåtande före rättegången om han ska vittna.

Clea Sangborn, Johanna Leshem Janssons advokat.