Nätet rasar mot hovrättens bedömning – visste inte vad snippa är

Publicerad 2023-02-26

Hovrätten rev upp våldtäktsdomen mot den 50-årige mannen på grund av ordet snippa.

Fallet väcker starka reaktioner.

– Jag tycker att domskälet är konstigt skrivet och ställer mig väldigt frågande till skälen, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

I fredags rapporterade Aftonbladet om fallet där hovrätten rivit upp en våldtäktsdom mot en 50-årig man.

Mannen hade i tingsrätten dömts för våldtäkt mot barn. Hovrätten ansåg också att det var bevisat att den dömde mannen hade stoppat in ett finger i en tioårig flickas snippa.

Däremot fastnade juristdomarna på betydelsen av ordet ”snippa”.

Den enda kvinnliga domaren ansåg att hovrätten skulle följa tingsrättens linje och döma mannen till tre års fängelse. De fyra manliga juristdomarna menade däremot att det saknades en förklaring till vad åklagaren menade med ordet snippa. Männen började även diskutera om hur långt in mannens finger varit i flickan.

Därefter friades mannen i hovrätten.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, är en av flera som reagerar på hovrättens bedömning.

– Jag kan inte begripa grunderna. Jag tycker att domskälet är konstigt skrivet och ställer mig väldigt frågande till skälen. Jag satt inte med i rättssalen, men det jag har läst i domskälet tycker jag låter märkligt, säger han.

Sven-Erik Alhem.

”Utgår ifrån att domen överklagas”

Vidare säger han att han tror att fallet kommer prövas i högre instans.

– Jag utgår ifrån och hoppas att domen överklagas, fortsätter han.

Sven-Erik Alhem säger också att många fall som fått resning tidigare har uppmärksammats i media, och han understryker vikten av att förhandlingar i rätten granskas.

– Förhandlingar måste granskas mer. De allra flesta resningsfall har sin grund i att en journalist ägnat stor kraft till att kritisera eller undersöka en märklig dom. Det är en väldigt viktig uppgift som journalister har. Många domar passerar utan att någon uppmärksammar dem, säger han.

Caroline Svelid.

Digital protest delas av tusentals

Aftonbladets avslöjande om den upprivna våldtäktsdomen och hovrättens bedömning har väckt starka reaktioner på sociala medier. Caroline Svelid, som driver kontot ”prickenrosa” på Instagram, har startat den digitala protesten #jagvetvadensnippaär.

– När jag läste om det här kände jag att jag ville belysa det. Jag ville ha ett inlägg som tilltalar många och som är kopplat till händelsen. Det är inte klokt att det kan gå till så här, säger hon.

Hittills har inlägget delats av tusentals personer och gillats av tiotusentals.

– Det jag tänker allra mest på är hur flickan och hennes familj mår. Som förälder själv tänker jag att det måste kännas för jävligt att mannen dömdes i tingsrätten, men att han frias på grund av en diskussion om vad en snippa är, säger Caroline Svelid.

– Jag vill att familjen ska känna att vi är många som står bakom dem, och samtidigt belysa hur sjukt det är att det får gå till så här i en hovrätt, fortsätter hon.