Tonårspojke bland de döda i olyckan

Publicerad 2024-02-29

ÖREBRO. Tre personer dog på tågspåret vid Södra station i går kväll.

En man i 25-årsåldern, en kvinna i 20-årsåldern och en pojke i tonåren.

16-åriga Tara kom in med tåget strax efter dödsolyckan.

– Jag ville inte titta ner, jag visste att det var så hemskt, säger hon.

Södra station ligger i centrala Örebro, någon kilometer från Örebros centralstation. Det är en mindre station, två spår och en enkel stationsbyggnad.

Sent på onsdagskvällen, strax före klockan 23, kom larmet därifrån.

Flera personer påkörda av ett tåg.

Polis, räddningstjänst och flera ambulanser ryckte ut, men inga liv gick att rädda.

De tre personer som blivit påkörda dog där vid spåret.

Det rör sig om en man i 25-årsåldern, en kvinna i 20-årsåldern och en pojke i yngre tonåren.

Deras anhöriga är underrättade om vad som hänt.

Polisen har inte velat gå ut med några uppgifter om dödsoffren hade någon relation till varandra.

Vad har hänt – och varför?

Exakt vad som hänt är ännu oklart. Det polisen hittills gått ut med är att de tre gick över rälsen och sedan blev påkörda av ett passerande godståg.

Enligt uppgifter till Aftonbladets har polisen en teori om att sällskapet gått över spåret och sett ett tåg – men missat att det kom ännu ett, från andra hållet.

”Många ville hjälpa till”

Strax efter att olyckan skett inkom ett passagerartåg till samma station. En av passagerarna var 16-åriga Tara.

När hennes tåg skulle rulla in på perrongen blev det stopp. De fick höra att det hade skett en olycka, men inte mer än så.

– Det var väldigt mycket poliser runt omkring. Jag blev lite rädd och orolig. Det var otäckt, berättar Tara.

Polisen dirigerade hur de skulle gå av, alla fick gå i ett led. Tara beskriver att det var en chockartad stämning.

– De sa att vi skulle gå en i taget på rad. Det var väldigt mycket folk som försökte hjälpa till. Jag hjälpte en kvinna över spåret och när vi gick över hörde jag henne säga ”herregud vad otäckt”. Tack och lov såg jag ingenting, jag ville inte titta ner för jag visste att det var så hemskt, säger Tara.

Morgonen efter olyckan är 16-åriga Tara tillbaka vid Södra Station, för att ta tåget till skolan.

Det finns en trappa över spåren, men fortast går det att gå genom grinden och därför gör många det. Tara berättat att hon inte tycker inte att det känns säkert att grinden går att öppna så enkelt.

– Det finns en signal som visar att tåget kommer. Men man ser många som går över, jag ser det ofta. Det borde finnas mer kontroll så att det inte inträffar igen, säger hon.

SVT har rapporterat att det varit känt sedan tidigare att det finns brister vid stationen. Bara under förra året rapporterades 30 incidenter vid den aktuella järnvägsövergången.

”Kommer ett tåg norrifrån syns det inte”

Taras uppfattning, att övergången inte känns säker, delas av flera andra som Aftonbladet pratar med på plats. En av dem är Markus Hervinger.

– Tågen som ska norrut kommer in på spår två, och signalen fortsätter att ge rött ljus tills tåget har passerat och är en bit bort. Men ofta händer det att folk går över direkt när tåget passerat. Kommer det ett tåg norrifrån som ska söder ut så syns inte det, förklarar han.

En utredning pågår kring olyckan och på torsdagsförmiddagen höll polisen en pressträff.

– Vi kom dit samtidigt som ambulans och räddningstjänst och kunde dessvärre snabbt konstatera att tre personer var avlidna, berättade lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest.

Lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest höll pressträff och svarade på frågor. Han hade dock inte särskilt många svar att ge.

Polisen arbetar för säkerställa det exakta händelseförloppet, men de ville inte gå in på detaljer kring hur olyckan skett.

De hade heller inte så mycket att säga om bristerna vid järnvägsspåret.

– Det är såklart allvarligt att detta sker. Det har gjorts en del ombyggnationer för att minimera och förhindra de här olyckorna, så det är oerhört tragiskt att det hänt, sa Robert Eid Forest.

Någon har lämnat blommor och tänt ljus vid olycksplatsen.