Eh Taw Lu Htoo, 20, döms för balkongmordet

Publicerad 2023-12-21

Tillsammans med en 14-årig pojke tog sig Eh Taw Lu Htoo, 20, in på en balkong i Bromma i somras.

Sedan sköt de en 33-årig man till döds med flera skott, samtidigt som två barn befann sig i lägenheten.

I dag dömdes Eh Taw Lu Htoo till livstids fängelse för mordet.

Med hjälp av en stege ska de två gärningsmännen ha klättrat upp på en balkong och slagit sönder en ruta. Familjen som låg och sov vaknade till av ljudet från krossat glas och den 33-åriga mannen gick mot balkongdörren.

Då avlossades 14 skott in lägenheten. Tre av skotten träffade den 33-åriga mannen som dog av sina skador.

Oklart vem som avlossade skotten

Enligt domen är det inte klarlagt vem som avlossade skotten, men tingsrätten anser att både Eh Taw Lu Htoo och 14-åringen deltagit i gärningen.

Den 14-åriga pojken bedöms vara delaktig i mordet men kunde ej dömas på grund av sin låga ålder.

– En bevistalan är en särskild form av prövning som kan aktualiseras för den som är under 15 år. Resultatet av en bevistalan är att domstolen uttalar om den unge har begått brottet eller inte. Någon påföljd döms inte ut eftersom personen är under 15 år, säger rättens ordförande rådmannen Alexander Nilsson.

Stod på fiendelista

14-åringen ska även tidigare ha spanat mot bostaden. Familjen ska ha sett honom vid en lekplats i närheten några dagar tidigare och reagerat på hans närvaro. Från lekplatsen gick det att se familjens bostad.

Den mördade 33-åringen stod på en av de så kallade ”fiendelistorna” som cirkulerat under året där flera adresser och personer utsatts för våldsdåd.

Enligt tingsrättens dom hade den 33-åriga mannen kopplingar till den ena sidan i en av de konflikter mellan kriminella grupperingar som pågått i framförallt Stockholmsområdet.

Mannen ska enligt polisen haft kopplingar till Hells Angels och undergruppen Red and White.

Misstänks för inblandning i fler mord

Eh Taw Lu Htoo sitter även häktad misstänkt för att ha deltagit i ett mord i Örebro tidigare i år. Då sköts en man i 30-årsåldern till döds vid en skola och han misstänks för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Han dömdes även så sent som i november för grovt vapenbrott till tre års fängelse.

Följ ämnen i artikeln